Довіра України до союзників у НАТО дала тріщину через затримки із допомогою - Столтенберг

Довіра України до союзників у НАТО дала тріщину через затримки із допомогою - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що затримки з постачанням військової допомоги з боку членів Альянсу підірвали довіру України до них, але посилення ролі НАТО в цьому процесі може вирішити проблему.

Про це Столтенберг заявив в інтерв'ю Reuters після візиту до Києва.

Довіра України до своїх союзників по НАТО дала тріщину через затримки у постачанні зброї для боротьби проти вторгнення РФ, - підкреслив Столтенберг.

На його думку, такі "невдачі" свідчать про необхідність переглянути координацію міжнародної військової допомоги Києву.

Нам потрібні більш надійні, інституційні рамки для нашої підтримки, щоб забезпечити передбачуваність, більшу підзвітність та розподіл навантаження, - зазначив Столтенберг.

Як приклад невдалих дій союзників по НАТО він навів затягування Конгресом США впродовж шести місяців схвалення пакета допомоги Україні на $60 мільярдів, а також неспроможність європейських країн поставити стільки артилерійських боєприпасів, скільки обіцяли Україні.

Ці недоліки мали серйозний вплив на поле бою, оскільки РФ отримала ініціативу, тоді як українські війська, які відчували брак боєприпасів, були змушені перейти до оборони, зауважив Столтенберг.

Звичайно, той факт, що ми не виконали те, що обіцяли, підриває довіру, - наголосив він.

Генсек сказав, що одним зі способів уникнути майбутньої нестачі військової допомоги Україні є надання НАТО більшої координаційної ролі та розробка багаторічного плану, який чітко визначатиме внески, очікувані від кожного союзника.

Він звернувся з такою пропозицією до 32 членів НАТО та сказав, що це має бути підкріплено великими фінансовими зобов’язаннями.

Це полегшить планування. Це дасть зрозуміти, що кожен союзник повинен зробити, - сказав Столтенберг.

І тоді НАТО зможе відігравати більшу роль у забезпеченні того, що союзники справді виконують те, що вони пообіцяли, - додав він.

Нагадаємо, Окупанти будують залізницю на півдні України, щоб замінити Кримський міст

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next