Британська розвідка: Економіка України цьогоріч може зрости на 3%

Британська розвідка: Економіка України цьогоріч може зрости на 3%

Економіка України залишається стійкою після двох років російського вторгнення, а цьогоріч може відбутися економічне зростання на 3%.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

Попри атаки Росії на українську енергетичну інфраструктуру, цілком ймовірно, що у 2024 році Україна побачить реальне економічне зростання на рівні близько 3%, – вважають експерти британської розвідки.

За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), це продовжує тенденцію відновлення після падіння економіки України приблизно на 29% у 2022 році, за яким слідувало реальне економічне зростання на 5% у 2023 році, йдеться у зведенні.

Національний банк України (НБУ) покращив річний прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік порівняно із 8,6%, як прогнозувалося раніше. У березні цього року інфляція в Україні знизилася до 3,2% у річному вимірі, посиливши тенденцію до зниження рівня інфляції із піку понад 26% у 2022 році. Однак, зазначають аналітики, у другій половині 2024 року інфляція, ймовірно, зросте. НБУ прогнозує послаблення ефектів від високого минулорічного врожаю, подальше відновлення споживання та зростання витрат бізнесу під час війни.

Триваюче покращення економічних умов в Україні майже напевно дозволило НБУ поступово знижувати базову процентну ставку, – заявили в Міноборони Британії.

Так, наприкінці квітня цього року НБУ знизив базову проценту ставку до 13,5% із 14,5%, встановлених у березні 2024 року, та нижче пікового рівня воєнного часу у 25%.

Нагадаємо, ЄС ухвалив План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.
Load next