З грудня минулого року росіяни стратили щонайменше 20 українських військових - HRW

З грудня минулого року росіяни стратили щонайменше 20 українських військових - HRW

Російські збройні сили з початку грудня 2023 року, скоріш за все, вбили як мінімум 15 українських солдатів, які намагалися здатися в полон, і, можливо, ще шістьох, які здавалися в полон або вже здалися.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW).

Правозахисники наголошують, що всі подібні інциденти мають бути розслідувані як воєнні злочини, адже "позасудові страти або вбивства тих, хто здався в полон, і поранених … категорично заборонено міжнародним правом, - заявила Белкіс Вілле, заступник директора HRW з питань криз і конфліктів.

Так, HRW розслідувала три випадки очевидної позасудової кари щонайменше 12 військовослужбовців ЗСУ, перевіривши та проаналізувавши записи з дронів, опубліковані в соціальних мережах 2 та 27 грудня 2023 року, і 25 лютого 2024-го. Правозахисники зазначили, що у "цих випадках солдати явно демонстрували намір здатися в полон і, оскільки вони більше не брали участь у бойових діях, вони не могли бути цілями для застосування військової сили відповідно до міжнародного гуманітарного права чи законів воєн".

На основі наявного відеоматеріалу HRW вдалося визначити місця, де сталися дві із трьох страт, місце третьої страти правозахисники визначити не змогли через відсутність у відео будь-яких географічних деталей. Четвертий випадок, який розслідувала організація, стосується відеозапису від 19 лютого, на якому двоє російських солдатів розстрілюють трьох беззбройних українських військових, які здаються в полон. Користувач, який опублікував цей запис, вказав місце, де наче б то стався цей злочин, однак HRW не вдалося перевірити ці дані. У п'ятому випадку розслідування спиралося на інтерв'ю з українським військовим, оприлюднене в Telegram 18 лютого, а також на матеріалах ЗМІ. "Отримана інформація дозволяє припустити, що в ході інциденту було страчено шістьох солдатів, проте обставини того, що сталося, менш зрозумілі", - йдеться у звіті.

В одному з п'яти інцидентів від 25 лютого на верифікованому відеозаписі з безпілотника можна побачити, як щонайменше семеро українських солдатів виходять із бліндажа серед дерев між двома полями. Вони знімають бронежилети, принаймні один солдат знімає каску, і всі лягають обличчям донизу, тоді як п'ятеро російських військовослужбовців наводять на них зброю. "Потім троє російських солдатів стріляють у бік українських солдатів, які здалися, ззаду і з обох сторін", - описує ситуацію HRW.

Наголошується, що правозахисники ідентифікували службовців РФ за червоними пов'язками, які були у них на руках і на ногах. Шість українських солдатів лежать обличчям униз, "реагуючи на постріли", а один намагається повернутись у бліндаж, однак його застрелили, перш ніж він встиг це зробити, зазначають у звіті. За даними організації, розстріл стався у районі села Іванівське на Донеччині.

За даними місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні, протягом першого року повномасштабного вторгнення Росії її військові і вагнерівці стратили 15 українських військовополонених. А в доповіді за лютий-липень 2023 року було задокументовано позасудову страту шести українських військовополонених. У наступній доповіді, опублікованій у березні 2024 року, зазначається про страту щонайменше 32 захоплених у полон українських солдатів.

22 квітня HRW направила міністру оборони РФ Сергію Шойгу листа з проханням прокоментувати ці випадки, а також повідомити, чи отримували російські військові наказ вбивати українських військових, які здаються, замість того, щоб брати їх у полон. Відповідь на цей запит отримано не було.

9 квітня керівник департаменту протидії злочинам, скоєним в умовах збройного конфлікту, в Офісі генпрокурора України Юрій Білоусов повідомив, що його відомство має інформацію про 54 українських військовополонених, яких стратили російські військові.

Нагадаємо, Шпигував за військовими аеродромами на Донеччині: СБУ затримала інформатора "вагнерівців"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На Донбасі загинув український військовий: у чоловіка залишилось четверо дітей На Донбасі загинув український військовий: у чоловіка залишилось четверо дітей
Внаслідок обстрілів російськими бойовиками по позиціях українських військових, загинув заступник начальника тилу логістики 93 ОМБр Холодний Яр.
Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу
Такий випадок не є поодиноким.
Load next