У спекотні місяці графіки відключень світла можуть бути жорсткішими, – Укренерго

У спекотні місяці графіки відключень світла можуть бути жорсткішими, – Укренерго

Українська енергосистема дуже залежить від погодних умов, тому у спекотні місяці графіки відключень світла можуть бути жорсткішими.

Про це повідомила пресслужба Укренерго.

З 22 березня по 8 травня РФ розбила майже всі великі ТЕС, тому вони не здатні генерувати вдосталь електроенергії для покриття потреб споживачів. Схожа ситуація з ГЕС: частину потужностей виведено з ладу російськими ударами. Ті, що залишились, працювали на межі можливостей завдяки паводку. Зараз водопілля йде на спад і скоро закінчиться.

Також зараз почалась ремонтна кампанія на атомних електростанціях, щоб підготувати їх до зими. Імпорту електроенергії теж недостатньо.

Через це вперше в історії української енергосистеми диспетчери мають настільки сильно покладатись на роботу сонячних електростанцій, - зазначили в Укренерго.

При цьому СЕС станом на 2022 рік складали лише 5% від загального обсягу генерації в Україні. Зараз цей відсоток значно вищий, але на ефективність роботи сонячних електростанцій дуже впливає погода. Хмарність суттєво знижує генерацію.

Крім цього, важливим погодним фактором є дощ. Дощові хмари зводять генерацію сонячної панелі нанівець, - додали у компанії.

Сильна спека також негативно впливає на роботу сонячних панелей. За надвисоких температур вироблення сонячної енергії буде нижчим, ніж зараз.

А споживання буде вищим, адже люди вмикатимуть кондиціонери та вентилятори. Тому в спекотні місяці графіки відключень можуть бути жорсткішими, - наголосили в Укренерго.

Там додали, що "у найближчій перспективі до графіків відключень доведеться звикнути".

Нагадаємо, Понад 40% рішень ЄС щодо України блокує Угорщина

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next