Блінкен - Китаю: Поліпшувати відносини з ЄС та одночасно підтримувати рф не вийде

Блінкен - Китаю: Поліпшувати відносини з ЄС та одночасно підтримувати рф не вийде

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай не може "мати і те, і інше", прагнучи до поліпшення відносин з країнами ЄС та одночасно поставляючи товари, які створюють "найбільший виклик європейській безпеці з часів закінчення Холодної війни".

Про це повідомляє The Guardian. 

Блінкен визнав, що Китай безпосередньо не постачає РФ зброю, ракети, боєприпаси, як це роблять Іран чи Північна Корея.

Однак Китай надає неоціненну підтримку російській оборонно-промисловій базі, яка допомагає Москві справлятися з величезним тиском, що чиниться через санкції, експортний контроль та інші заходи, – сказав держсекретар.

За його словами, впродовж останнього року РФ виробляла боєприпаси та техніку швидшими темпами, ніж будь-коли у своїй сучасній історії, зокрема, за часів Холодної війни.

Як вона змогла це зробити? Тому що вона отримує масові поставки верстатів, мікроелектроніки, оптики, переважно, з Китаю. Зараз це товари подвійного призначення, але ми дуже чітко знаємо, куди йде так багато з них. І це створює дві проблеми.

Це дозволяє РФ продовжувати агресію проти України. Це увічнює війну, яку, за словами Китаю, він хотів би бачити закінченою. Як і усі ми, – заявив Блінкен.

Він зазначив, що це також дозволяє РФ відновити оборонну промислову базу, що, як глибоко занепокоєні країни Європи, буде повернута проти них у разі успіху військ РФ в Україні.

Отже, в той самий час, коли Китай шукає кращі відносини з країнами Європи, він також підживлює найбільший виклик європейській безпеці з часів закінчення Холодної війни. І, як я сказав своїм китайським колегам, ви не можете мати і те, і інше, – зазначив Блінкен.

Нагадаємо, Прем’єр-міністерка Литви: Повернення військовозобов’язаних громадян України додому потребують обговорень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next