Заборону УПЦ МП підтримують 63% українців

Заборону УПЦ МП підтримують 63% українців

63% опитаних українців вважають, що Українська православна церква московського патріархату повинна бути повністю забороненою в Україні. Ще 20% виступають за дещо «м’якший» підхід, що не передбачає повної заборони, але пропонує встановити державний контроль та нагляд.

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум».

У грудні 2022 року заборону УПЦ МП підтримували 54% опитаних, а у травні 2023 року — 66%. Водночас за встановлення державного контролю над УПЦ МП у грудні 2022 року виступали 24% респондентів, а у травні 2023 року — 19%.

Натомість на думку 12% опитаних нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ МП, а потрібно розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. Стільки ж було у грудні 2022 року, хоча у травні 2023 року трохи менше — 6%.

У всіх регіонах України більшість населення — від 76% на сході до 85% на заході й 86% у центрі — виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП.

Однак на півдні та сході трохи менше тих, хто виступає за повну заборону — 55% і 46% проти, відповідно, 69% на заході й 68% в центрі.

Також респондентів запитали, чи довіряють вони УПЦ МП. 82% опитаних відповіли, що ні. Натомість 8% сказали, що довіряють, а 11% не змогли визначитися зі своєю думкою.

Виконавчий директор КМІС Антон Грушецький, коментуючи результати опитування, зазначив, що УПЦ МП, вочевидь, не вдається переконати українців, що вона незалежна і що стоїть на проукраїнських позиціях. Серед населення вона досі сприймається як «п’ята колона кремля».

А втім, зауважив Грушецький, практичні безпекові заходи щодо представників УПЦ МП варто супроводжувати комунікацією, особливо із західною громадськістю.

За його словами, уже зараз можна бачити, що росіяни намагаються дискредитувати Україну за кордоном через нібито «переслідування християн».

Нагадаємо, Комітет ВР схвалив законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пропагує насильство та наркотики: в СБУ пояснили чому Моргенштерн потрапив у "чорний список" Пропагує насильство та наркотики: в СБУ пояснили чому Моргенштерн потрапив у "чорний список"
Російський реп-виконавець Моргенштерн потрапив до списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України, через пропаганду насилля і наркотиків.
Україна заборонить в'їзд громадянам Індії: коли почнуть діяти обмеження Україна заборонить в'їзд громадянам Індії: коли почнуть діяти обмеження
Вже від завтра, 2 травня, Україна закриває свої кордони для громадян, які прибули з Індії або перебували на її території. Обмеження для іноземців діятимуть до кінця карантину в України.
Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет Верховна Рада планує заборонити в Україні рекламу електронних сигарет
Верховна рада схвалила законопроєкт №4212 про зміни до статті 22 закону "Про рекламу". Зокрема згідно із цим законопроєктом в Україні реклама електронних сигарет, рідин до них та тютюнових виробів для електричного нагрівання буде забороненою.
Load next