Виїзд за кордон з 18 травня: шість категорій військовозобов'язаних повинні мати облікові документи

Виїзд за кордон з 18 травня: шість категорій військовозобов'язаних повинні мати облікові документи

З 18 травня інспектори Державної прикордонної служби в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність військово-облікового документа.

Про це йдеться у повідомленні ДПСУ

Відповідно до норм законодавства, у період дії воєнного стану або проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх на вимогу прикордонника у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон.

Такий обов’язок передбачений змінами до законів України «Про правовий режим воєнного стану» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», які набудуть чинності цієї суботи.

Крім того, законодавством визначено, що для перетинання державного кордону громадяни, крім паспортних документів, повинні мати також документи на підтвердження.

Громадяни, які мають право на виїзд згідно з пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону України, повинні надати військово-обліковий документ з інформацією про звільнення від мобілізації, або виключення з військового обліку за станом здоров’я.

Це, зокрема, стосується таких категорій осіб:

  • заброньованих на період мобілізації та на воєнний час;
  • визнаних відповідно до висновку військово-лікарської комісії непридатними до військової служби за станом здоров’я;
  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину;
  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби;
  • а також інші категорії осіб, визначені ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Це не стосуватиметься категорій громадян, зазначених в окремих пунктах Правил перетинання державного кордону громадянами України. До таких відносяться:

  • особи з інвалідністю;
  • ті які супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;
  • водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги, здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;
  • визначені особи за окремими посадами та державної служби,
  • працівники підприємств залізничного транспорту і які відносяться до морської та авіаційної галузі тощо.

Порядок виїзду зазначеної категорії осіб залишається незмінним.

ДПСУ звертає увагу, що згідно з частиною сьомою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в редакції від 18.05.2024) перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Тому рекомендує при плануванні виїзду з України попередньо уточнити свої дані у ТЦК та СП і внести інформацію про отримання відстрочки у свій військово-обліковий документ.

Нагадаємо, Наступного тижня ситуація в енергосистемі може бути значно кращою - Укренерго

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Липневі зміни: нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, вступна кампанія та кінець карантину Липневі зміни: нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, вступна кампанія та кінець карантину
Нові тарифи на комуналку, втрата субсидій, початок вступної кампанії та кінець карантину – когось новації потішать, а когось розчарують
Нові вимоги до дизельного пального: що змінилося (фото) Нові вимоги до дизельного пального: що змінилося (фото)
Встановлена нова гранична температура фільтрованості для дизельного пального.
Load next