215 російських пам’яток в Україні втратили статус культурної спадщини

215 російських пам’яток в Україні втратили статус культурної спадщини

У 2024 році 215 символів тоталітарного режиму та російської імперської політики втратили статус пам’ятки культурної спадщини.

Про це інформує пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Протягом 2024 року статус пам’ятки культурної спадщини місцевого значення втратили 215 пам’ятників, які є символами комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, МКІП своїм наказами за поданнями обласних військових адміністрацій з Державного реєстру нерухомих пам’яток України вилучило чотири пам’ятки культурної спадщини у Житомирській, Черкаській та Рівненській областях.

Крім того, МКІП видало накази про визнання пам’яток такими, що не підлягають внесенню до Реєстру, взятих на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності Закону «Про охорону культурної спадщини» у м. Києві, Закарпатській, Київській, Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Миколаївській, Запорізькій, Волинській, Житомирській областях. Протягом 2023 року знято з державного обліку 55 таких пам’яток.

У міністерстві інформують, що у 2023 році було надано дозволи на переміщення 31 пам’ятки місцевого значення задля очищення публічного простору, а за чотири місяці 2024 року – п'ять.

Наголошується, що спільно з Українським інститутом національної пам’яті МКІП продовжує системно опрацьовувати отримані від обласних та Київської міської військових адміністрації пропозиції, аби підготувати потрібні проєкти актів.

Нагадаємо, Зеленський зустрівся із держсекретарем США Блінкеном у Києві

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ викрила контрабанду на понад 11 мільйонів гривень
Служба безпеки України затримала міжнародних контрабандистів, які вивозили бурштин через аеропорти "Львів" та "Бориспіль". Під час обшуків за місцями проживання у них було вилучено 1300 кг бурштину та понад 170 кг готових виробів.
18+ маркетинг: на Тернопільщині чоловік продавав порнографічні карти
Його оштрафували на 1307 грн. Також зловмисник продавав календарі із «порнографічним вмістом» за 50 грн.
Біля Шумів на Донбасі загинув український військовий Біля Шумів на Донбасі загинув український військовий
Чоловік підірвався на вибухівці. Від отриманих травм він загинув.
Load next