ЄС потрібен "план Маршалла" для Молдови та України - Санду

ЄС потрібен "план Маршалла" для Молдови та України - Санду

Європейський Союз має розробити сучасну версію "плану Маршалла" США часів Другої світової війни для фінансування проєктів розвитку в Молдові та в Україні.

Про це повідомляє президент Молдови Мая Санду на щорічній бюджетній конференції ЄС у Брюсселі, передає Euractive.

Подібно до того, як після Другої світової війни Західній Європі був запропонований економічний рятувальний круг у вигляді американського "плану Маршалла", Молдова і Україна потребують чітко сфокусованого еквівалента 21-го століття від Європейського Союзу, - сказала Санду.

Вона додала, що "план Маршалла" був покликаний показати "виснаженому континенту, що капіталізм і демократія є кращим шляхом вперед, ніж все, що пропонував комунізм", а сучасна версія цього плану повинна дати "таку ж надію тим, хто прагне до членства в ЄС".

Під час свого виступу Санду неодноразово підкреслювала, що бюджет блоку повинен не тільки фінансувати критичні зелені, цифрові та інфраструктурні проєкти, а й бути спрямованим на "захист цінностей", які перебувають під загрозою з боку "сил з похмурим баченням" європейського континенту.

Нам також потрібно інвестувати в порятунок життів, відновлення миру та захист свободи в ключові моменти історії, - додала лідерка Молдови.

Водночас президент Молдови висловив оптимізм щодо здатності Європи протистояти викликам безпеці, спричиненим агресією Росії проти України.

Нагадаємо, Україна готує заходи для захисту F-16

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next