Туреччина допомагає росії продавати нафту до Євросоюзу в обхід санкцій — Politico

Туреччина допомагає росії продавати нафту до Євросоюзу в обхід санкцій — Politico

Через лазівку в санкціях Туреччина маскує російську нафту під власну та експортує її до Європейського Союзу, приносячи рф мільярдні прибутки.

Про це повідомляє Politico.

Туреччина почала поступово нарощувати імпорт палива із росії, одночасно збільшуючи експорт до країн Євросоюзу тоді, коли на купівлю енергоносіїв була накладена заборона в ЄС. Так, через лазівку в санкціях Туреччина почала маскувати російську нафту під власну та експортувати її.

Через 12 місяців після того, як Євросоюз у лютому 2023 року запровадив заборону на російську нафту та нафтопродукти, це принесло москві до 3 мільярдів євро лише через схему з використанням трьох турецьких портів: «Джейхан», «Мармара-Ереглісі» та «Мерсін».

Як свідчить дослідження, у період з лютого 2023 по лютий 2024 року Туреччина збільшила свої закупівлі в росії на 105% порівняно з попередніми 12 місяцями. За цей же період турецький експорт палива до ЄС збільшився на 107%, — заявили у виданні. 

Утім, це не означає, що кожна партія палива, яка прибуває до ЄС з Туреччини, є російською. Туреччина має власні нафтопереробні заводи, які можуть переробляти майже 1 мільйон барелів нафти на день. 

Однак географічне розташування турецьких портів у поєднанні з даними про імпорт-експорт переконливо свідчать про те, що значні обсяги російського пального потрапляють на ринок ЄС під іншими етикетками.

Наприклад, південно-східний порт «Джейхан» має обмежене автомобільне й залізничне сполучення із нафтопереробними заводами, що не дає йому можливості отримувати великі партії палива, окрім як через море.

У період із лютого 2023 по 2024 рік порт прийняв близько 22 мільйонів барелів палива, 92% з яких надійшли з росії — утричі більше, ніж роком раніше. За той самий період 85% експорту палива з порту було поставлено до Євросоюзу.

Аналогічна ситуація відбувається й у західному порту «Мармара-Ереглісі» та південному «Мерсін». Обидва порти продемонстрували однакові щорічні сплески російського імпорту — удвічі в «Мармара-Ереглісі» та втричі в «Мерсіні», що збіглося зі стрибком експорту до ЄС.

Загалом, згідно з правилами Європейського Союзу, вантажі, що містять російське паливо, змішане із продуктами з інших країн, можуть підлягати санкціям незалежно від частки російського компонента. 

Однак на практиці, за словами експертів, перевіряється лише «сертифікат походження», у якому зазначається тільки, звідки походить вантаж. Це означає, що Туреччина просто переоформляє старі російські сертифікати на нові турецькі, — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, Росія не зможе захопити Харків, якщо у нас будуть дві системи Patriot – Зеленський

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба
Україні потрібна чітка європейська та євроатлантична перспектива, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на форумі Re: Open Zakarpattia.
Load next