Вища освіта: скільки студентів працює за професією? Нові проєкти МОН, профорієнтація у школах

Вища освіта: скільки студентів працює за професією? Нові проєкти МОН, профорієнтація у школах
Питання освіти в Україні дійсно болісне. Кількість поданих заяв абітурієнтів на «відомі» професії не зменшується, проблеми з кадрами збільшується.

Навчання в університеті це великий крок до омріяної професії. Проте що робити, якщо фах обраний батьками, з оглядну на престижність, побоювання соціального тиску, або, отримавши диплом, так і не зрозуміло ким бути?

Понад половина українців працюють не за фахом, при цьому іноді шукаючи професію своєї мрії все своє життя, - заявив міністр Сергій Шкарлет. 

Про це сказав міністр освіти і науки під час презентації підсумків роботи Міністерства освіти і науки в 2021 році. За його словами, саме тому цього року МОН розпочало проєкт з системної профорієнтації серед українських школярів.

Вищу освіту маю. Як вчилася на IT, так і працюю, - Наталля, 28 років.

Нарешті в Україні плануються зміни у формулюванні питання: "Ким бути?"

Ми поставили перед собою амбітне завдання – запустити вже у цьому році ефективний соціальний ліфт, який з’єднає навчальні заклади та роботодавців, що стане основою формування системного кадрового резерву України, – зазначив міністр.

У колі знайомих чи не кожен другий змінив свій фах, або вирішив довчитись для "корочки". Такий підхід є широкомасштабною проблемою, проте досі не було альтернатив. 

Навчався на «Ремонт побутових пристроїв та комп’ютеризованої техніки», на жаль, зараз працюю піцайоло. Планую змінювати і професію і поточну роботу, - Мар’ян, 20 років.

Він наголосив, що з цією метою був запроваджений всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар'єри «Обери професію своєї мрії».

Цей проєкт є результатом найкращих світових кейсів з профорієнтації і реалізується на державному рівні в таких країнах як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо. Усього за 3 місяці роботи даного проєкту було проведено понад 10 тисяч профорієнтаційних тестувань та консультацій, інформаційно охоплено більше 1 млн учнів старших класів, вчителів та їхніх батьків з усіх регіонів України, – підкреслив Шкарлет.

Окрім того, він зауважив, що наразі у школі «Кар'єрного консультанта» вже навчаються понад двох тисяч вчителів та шкільних психологів.

Я навчався на філософському, проте зараз здобуваю професію в IT. Зараз працюю барменом, - Віктор, 20 років.

Лише 40% українців працюють за спеціальністю. Пише Освіторія. Часто професію змінюють через проблеми з пошуком роботи і відсутність кар’єрних перспектив. При цьому: більшість має спеціалізацію, яка відкриває шлях до різних професій; третина планує освоїти нові спеціальності, а понад 20% про це замислюються; кожен десятий не визначився з тим, чи буде й далі працювати за спеціальністю. 

Допоки налагодять зв'язок між попитом (роботодавці) і пропозицією (університети), варто власноруч досліджувати тенденції. Візьміть до уваги, що деякі професії незабаром зникнуть, тобто ті, що можна замінити роботами, машинами (кондуктор, водій, комірник, бухгалтер і т.д). Варто придивитись до новітніх технологій, що швидко полонять світ: все, що пов'язано з IT, біотехнології, науки про космос, оператори 3D машин.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
В Україні злетіла кількість вакансій: найпопулярніші професії осені В Україні злетіла кількість вакансій: найпопулярніші професії осені
В Україні у листопаді у порівнянні з жовтнем кількість вакансій збільшилась на 18%.
У школах можуть запровадити обов'язкові курси медіаграмотності, – Ткаченко У школах можуть запровадити обов'язкові курси медіаграмотності, – Ткаченко
Міністерство культури і інформаційної політики планує ввести у школах обов'язкові курси медіаграмотності.
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
Loading...
Load next