Близько 135 тисяч українців торік поскаржилися на порушення ментального здоровʼя - МОЗ

Близько 135 тисяч українців торік поскаржилися на порушення ментального здоровʼя - МОЗ

В Україні 2023 року близько 135 тисяч пацієнтів скаржилися на порушення ментального здоровʼя, найчастіші скарги пов'язані з відчуттям тривоги та порушенням сну.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Протягом 2023 року близько 135 тисяч пацієнтів отримали допомогу за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Найбільше на порушення ментального здоров’я скаржилися жінки - понад 72 тисячі. Також внесені дані про звернення до лікарів «первинки» щодо скарг на ментальне здоровʼя більше ніж 18 тисячі дітей, ‒ заявили у МОЗ.

Найчастіше у 2023 році такі пацієнти скаржилися на відчуття тривоги/нервування/напруженості - 66 537 звернень; порушення сну - 42 830 звернень. Із психологічними симптомами/іншими скаргами було 27 358 звернень; скаргами на пригнічений настрій - 10 932 звернення; на дитячу поведінку - 7717 звернень; порушення памʼяті - 6625 звернень тощо.

Як зазначають в МОЗ, щоб надавати послуги з охорони ментального здоровʼя, лікарі «первинки» проходять відповідне навчання. Для масштабування такої підготовки 29 грудня 2022 року на платформі Академії НСЗУ запустили онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP». Його успішно пройшли понад 80 000 осіб, зокрема майже 17 000 лікарів первинної медичної допомоги.

Підготовлений сімейний лікар, терапевт чи педіатр може надати пацієнту базові послуги, а за необхідності - скерувати до профільного спеціаліста.

Протягом 2023 року після звернення до лікаря первинної меддопомоги (ПМД) отримали консультацію невролога/невролога дитячого/лікаря-психолога/психіатра/психотерапевта 35 457 пацієнтів, невролога/невролога дитячого - 22 470 пацієнтів, лікаря-психолога/психіатра/психотерапевта - 20 853 пацієнти.

Такі послуги є безоплатними, адже надаються у межах Програми медичних гарантій. Нині понад 70 % комунальних закладів «первинки» мають підписаний контракт із НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Загалом майже 1000 медзакладів за 4000 місцями по всій країні надають безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя в межах цього пакета.

Інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров’я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» - ініціативи першої леді Олени Зеленської та реалізується у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Стратегія безбар’єрності розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Нагадаємо, ВООЗ в Україні запустили курс із запобігання сексуальній експлуатації та нарузі

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео) Інсулін безплатно: Уряд постановив на період воєнного стану надання допомоги (відео)
В умовах воєнного стану пацієнти зможуть отримати інсулін в аптеці як за електронним, так і паперовим рецептом.
800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна 800 унікальних апаратів для прискореного загоєння ран закупила Україна
VAC-терапія є "золотим стандартом лікуванні ран у світі".
Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео) Данілов назвав пандемію коронавірусу першою "біологічною війною" (відео)
У 2020 році Данілов називав цибулю, сало і часник найкращими ліками проти коронавірусу.
Load next