ЄС планує провести перевірку Facebook та Instagram: деталі

ЄС планує провести перевірку Facebook та Instagram: деталі

Європейський Союз має намір відкрити розслідування щодо соцмереж Facebook та Instagram через побоювання, що корпорація Meta, яка володіє цими платформами, не робить достатньо для протидії дезінформації з боку росії та інших країн. 

Про це пише Financial Times з посиланням на джерела.

Регулятори підозрюють, що модерація Meta недостатньо дієва, щоб зупинити поширення політичної реклами, яка ризикує підірвати виборчий процес. Співрозмовники видання кажуть, що чиновники ЄС особливо стурбовані тим, як соцмережі корпорації протидіють зусиллям росії вплинути на червневі вибори до Європарламенту.

Очікується, що Єврокомісія заявить про початок перевірки вже цього тижня. Однак в оголошенні не планують виділяти росію, натомість говоритимуть лише про маніпулювання інформацією іноземними суб'єктами. 

Як зʼясувало видання, європейські посадовці також побоюються, що механізм Meta, який дозволяє користувачам позначати незаконний вміст, не є достатньо легким або зручним для користувача, щоб відповідати Закону ЄС про цифрові послуги (DSA). Цей закон передбачає звітування платформи щодо вжитих заходів для боротьби з дезінформацією або пропагандою. 

Розслідування оцінить, чи відповідає закону розміщення політичного контенту у Facebook та Instagram. Слідчі розглянуть, чи вдалося Meta пом'якшити ризики, оскільки вона прагне припинити використання CrowdTangle — інструменту, який показує, як контент поширюється по сайту, тобто допомагає виявляти мережу ботів.

FT вказує, що встановленого терміну для завершення розслідування немає, це залежатиме від готовності Meta до співпраці. Очікується, що після того комісія дасть корпорації п'ять робочих днів, щоб повідомити про способи розвʼязання проблеми, інакше їй загрожуватимуть санкції в межах DSA.

У разі, якщо Meta таки порушує законодавство, корпорацію можуть оштрафувати на 6% її глобального річного обороту. 

Нагадаємо, Під час нападу з мечем у Лондоні загинув 13-річний хлопчик

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Онлайн-апокаліпсис: назвали причини масштабного збою соцмереж Онлайн-апокаліпсис: назвали причини масштабного збою соцмереж
У компанії Facebook повідомили про причини масштабного збою соцмереж. Там запевняють, що дані користувачів не постраждали.
Load next