Зміни в оподаткуванні на ринку нерухомості | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #24

Зміни в оподаткуванні на ринку нерухомості | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #24

У двадцять четвертому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про зміни в оподаткуванні нерухомості.

Ріелторка Оксана Савула розкаже як змінились податки від перепродажу квартир, які податки та збори потрібно сплатити за житлову нерухомість, скільки зараз коштують послуги нотаріуса та ріелтора тощо.

Сьогодні будемо говорити про закон, який вступив в силу ще 2 роки тому, тобто 10 жовтня 2022 року. Цей закон стосується лише тих будівництва, які робили дозвільні документи, наприклад, на новобудову. Станом на сьогодні є новобудови у Львові, які активно реєструються по цій новій схемі. Відповідно все частіше вступає у реальну дію закон про оподаткування у 18%.

Доволі багато людей розглядають нерухомість як інвестицію, тому коли постає питання оподаткування у 18%, вони перестають щось робити.  Можу заспокоїти, адже 18% податку ми платимо не від тієї суми, скільки коштує наша квартира, яку ми придбали, а ми платимо її від різниці, за яку купили.

Насправді цей закон і оподаткування захищає інтереси кожного інвестора, і це дуже важливо, тому що до цього держава не приймала ніякої участі в будинках, які будувались.

Для того, аби забудовник міг продати квартиру, йому потрібно подавати документи і реєструвати кожну квартиру окремо в нотаріуса, перед тим як передати права власності клієнту.

Також, забудовник не може продати весь об'єкт повністю. 10% це по Львову, Дніпру, Одесі та по Києву. Звісно ж, це є гарантійна частка, яку забудовник не може продати до тих пір, поки будинок не введе в експлуатацію. Відповідно, кожен забудовник зацікавлений добудувати до кінця об’єкт.  10% це все таки досить велика сума з продажу усього житлового комплексу, - зазначає Оксана Савула.

Документи. На що найважливіше звертати увагу, як не втрапити в халепу, коли купуєш квартиру?

В даному випадку, якщо нерухомість підпадає під цей закон, можна автоматично для себе розуміти, що всі кроки, а саме містобудівні умови та обмеження, дозвіл на будівництво тощо, забудовником було дотримано. Тобто забудовник не може самостійно, якимось чином зареєструвати свої квартири, допоки в нього з документами не буде все окей, - підкреслила Оксана Савула.

Податки. Хто і скільки має сплатити?

При придбанні, податки зменшуються, тому що кожного разу, коли людина купує квартиру по цьому новому закону,оплачуються послуги нотаріуса, це десь в межах 5-7 тисяч гривень залежить від нотаріуса. Також оплачується 1%  державного мита.

Коли ми вже цю квартиру перепродаємо, тоді оплатимо от якраз 18% від різниці. Відповідно новий покупець оплачує знову таки 1% і послуги нотаріуса.

18% податків діють на всіх, там пільг немає. Виняток, якщо квартира прийшла до вас у спадщину. Так, наприклад, хтось там помер і вам переходить у спадщину від права на цю квартиру. Відповідно, ви, навіть якщо захоче її продати, оплатити вже не 18%, а 5 і це одне єдине виключення, - зазначає Оксана Савула.

Як оподаткування діє на комерційну нерухомість або нежитлові приміщення?

Є об’єкти подільні та неподільні. Багатоквартирні будинки відносяться до подільних об’єктів, а комерційна нерухомість чи гараж тощо – це неподільна нерухомість. Податок з таких об’єктів сплачується однаковий, - розповіла Оксана Савула.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next