Нападник на Фіцо спланував замах за два дні

Нападник на Фіцо спланував замах за два дні

71-річний Юрай Цінтула підготував замах на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо за два дні. Нападник хотів помститися за політику прем’єра, яку не підтримує.

Про це повідомляє словацьке видання Pravda з посиланням на матеріали суду.

Нападник, зокрема, був не згоден з політикою нинішнього уряду, зокрема з переслідуванням працівників культури та ЗМІ. Цінтула також розповів, що його «непокоїло» ставлення прем’єра Словаччини до росії та Угорщини і нібито його дружні стосунки з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. 

Окрім цього, чоловік не поділяв політику Фіцо щодо ЄС, а також хотів, щоб Україні надавали більше військової допомоги, передає Pravda.

Через це він вирішив «помститися». За два дні до нападу Цінтула підготував два магазини для пістолета чеського виробництва CZ-75, яким володів на законних підставах. Згодом зловмисник заявив, що не прагнув убивати Фіцо, а хотів лише завдати шкоди його здоров'ю, щоб політик не зміг обіймати посаду прем'єра.

Цінтула раніше заявив, що не шкодує про скоєне, проте пізніше переглянув свій підхід і вибачився перед Фіцо. Ніхто інший під час замаху, за його словами, не міг постраждати, оскільки він добре вміє стріляти й обрав мішенню тільки очільника словацького уряду.

Обвинувачений також сказав, що не повинен був стріляти у прем'єра, і йому варто було подарувати Фіцо свою книжку, в якій висловлюється незгода з його політикою. Цю книжку — «Послання для жертви» — нападник узяв із собою на місце інциденту.

Нагадаємо, Сенат Польщі ухвалив закон про допомогу українським біженцям

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next