У Фінляндії називають глушіння GPS можливим «побічним ефектом» боротьби РФ з дронами

У Фінляндії називають глушіння GPS можливим «побічним ефектом» боротьби РФ з дронами

Фінське Агентство транспорту та зв'язку Traficom стверджує, що глушіння сигналів GPS над Балтійським морем «найімовірніше» є побічним ефектом боротьби Росії з безпілотниками.

Про це йдеться у пресрелізі Traficom.

Перешкоди посилилися, коли в січні 2024 року почалися атаки українських безпілотників на енергетичну інфраструктуру Росії. Цілком можливо, що перешкоди, які зараз спостерігаються в авіації, швидше за все, є побічним ефектом самозахисту Росії. На практиці перешкоди для самозахисту використовуються для запобігання навігації та управління дронами, керованими GNSS (Глобальною навігаційною супутниковою системою – ред.) або мобільними частотами, – заявили в Traficom.

Зазначається, що перешкоди відбувалися не лише в межах Росії, а й досягли території Фінляндії.

Водночас фінське агентство наголосило, що літати до Фінляндії та з неї безпечно завдяки інерційній навігації та наземним навігаційним альтернативам, хоча GPS залишається основним джерелом навігаційної інформації в авіації.

Як пише видання Politico, Естонія також звинувачує Росію в глушінні сигналу.

Раніше цього тижня авіакомпанія Finnair призупинила польоти до Тарту, Естонія, на місяць. Уряд Естонії оголосив про намір обговорити це питання зі своїми партнерами з ЄС і НАТО.

Представник МЗС Естонії, посилаючись на заяву НАТО, оприлюднену в четвер, заявив, що Північноатлантична рада 2 травня розглянула нещодавню зловмисну діяльність на території Альянсу і заявила, що гібридні операції Росії, такі як кібер- і електронне втручання, а також саботаж, акти насильства і кампанії з дезінформації, вплинули на кілька країн-членів НАТО.

Нагадаємо, Основні партії військової допомоги від США Україна ортимає не раніше літа - NYT

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Теги: 
Load next