Відсьогодні скасовують статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних

Відсьогодні скасовують статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних

Відсьогодні скасовується статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров'я Міністерства оборони України.

4 травня вступили у дію норми, які змінюють Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України відповідно до наказу міністра оборони України № 402.

Скасовується статус "обмежено придатний" і залишається лише "придатний" та "непридатний".

Водночас встановлюються обмеження щодо особливостей проходження служби відповідно до стану здоров’я, а саме: придатні (повністю); придатні до служби у військових частинах забезпечення, територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, військових вишах, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

Переглянуті критерії придатності. Оновлені критерії побудовані на поєднанні Міжнародного класифікатора хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я МКХ-10 та ступеню порушення функцій.

Довідник МКХ-10 містить декілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій.

Переглянуто вимоги до стану здоров’я військовослужбовців Десантно-штурмових військ, Морської піхоти в особливий період.

Визначені вимоги до стану здоров’я військовослужбовців, які проходять службу (відбираються для проходження служби) у штурмових підрозділах Сухопутних військ та Сил територіальної оборони ЗС України.

Впроваджуються принципи прозорості, неупередженості, доброчесності, відповідальності. Врегульовані висновки військової лікарської комісії при встановленні причинного зв'язку травм під час полону. Змінена процедура оскарження постанов ВЛК. Повторна ВЛК проводиться в іншому закладі охорони здоров'я.

Як наголошується у повідомленні, фактично скасована індивідуальна оцінка придатності. Тепер члени ВЛК не зможуть приймати рішення на власний розсуд, а будуть керуватися лише чіткими нормами, що дозволить унеможливити корупційні прояви.

Ступінь придатності до військової служби встановлюється ВЛК відповідно до Розкладу хвороб, пояснення до Розкладу хвороб і таблиці додаткових вимог до стану здоровʼя.

До 4 лютого 2025 року чоловіки віком 18-60 років, що мали статус "обмежено придатний" мають пройти ВЛК. Людина не приходить до ВЛК за власною ініціативою. Направлення на ВЛК має надати

військовозобов'язаному ТЦК, військовослужбовцю - командир частини або заклад охорони здоров'я, в якому військовослужбовець проходить лікування або реабілітацію, ТЦК, у якому він стоїть на обліку під час своєї відпустки.

Нагадаємо, Банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу товари подвійного використання

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next