Колаборантам закриють доступ до роботи на стратегічних підприємствах

Колаборантам закриють доступ до роботи на стратегічних підприємствах

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, який убезпечує підприємства критичної інфраструктури від впливу осіб, що працюють на державу-агресора.

Про це повідомила пресслужба Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, керівництво якого є ініціатором документу.

25 квітня 2024 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань» (законопроєкт за реєстр. № 7731), який убезпечує підприємства критичної інфраструктури від впливу осіб, які працюють на державу-агресора, - йдеться в повідомленні.

Очікується, що виконання прописаних у документі норм унеможливить роботу колаборантів на підприємствах/установах/організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або на об’єктах критичної інфраструктури, якими є, зокрема, атомні електростанції.

Зокрема, у чинне законодавство вводиться поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації», які мають містити положення про те, що працівники зазначених підприємств мають надавати інформацію щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України.

Наголошується, що встановлення таких правил поведінки є обов’язковим.

Крім того, законом роботодавцям надається право розірвати трудовий договір з особою, у разі якщо законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено за вчинення злочину проти основ національної безпеки України або якщо працівник не виконує правила поведінки на підприємстві.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.

Нагадаємо, Блінкен пригрозив Китаю санкціями за підтримку рф

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next