Львівський Обласний Центр Зайнятості закликає працевлаштовувати людей з інвалідністю

Львівський Обласний Центр Зайнятості закликає працевлаштовувати людей з інвалідністю
Держава відшкодовує облаштування робочих місць для неповносправних працівників

Особливих працівників побільшає: війна змінює ринок праці прямо на очах, тож адаптуватися роботодавцям доводиться вже і зараз. Окупанти скалічили сотні тисяч цивільних та військових, а усі вони в мирний час були фахівцями та годувальниками своїх сімей. І от тепер ці люди будуть у пошуках роботи, а практично кожен підприємець матиме у штаті працівника з інвалідністю. Це неабиякі витрати для бізнесу, але пом’якшити такий стрес та навантаження взялася держава через центри зайнятості.

Зрозуміло, що таких людей буде суттєво більше. І держава, якраз, до того підготувалася, тому що кошти, які передбачені  державним центром зайнятості, згідно цієї постанови, є достатньо суттєві, щоб забезпечити цю програму, - зазначає керівник Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк. 

Що ж це за програма і які саме витрати працедавців вона компенсує? Уявіть собі, неповносправну людину на звичайному робочому місці, де немає пандусів, візок не проїде через жодні двері, а столи зовсім не пристосовані для особливих людей. Павло, як ніхто знає ці проблеми, адже з 12 років не може самостійно пересуватися після травми. І хоч чоловік, закінчив аспірантуру та є фахівцем високого рівня, він був змушений відмовлятися від багатьох пропозицій, саме через недоступність робочого простору.

Дзвонили з різних установ: ви нам підходите, ваш рівень кваліфікації, освіти, ви комунікабельний. Як тільки мова заходила за доступність – питання знімалося автоматично: ми вам перетелефонуємо. І так телефонують до сьогодні, - розповів Павло Козак – працівник з особливими потребами.

Саме проблему доступності робочого простору для інвалідів й вирішує державна програма. У Львівському центрі зайнятості буквально на пальцях пояснюють, як діє компенсація для підприємців, які не шкодують грошей, аби вирішити проблеми своїх неповносправних працівників. 

Однією з таких програм є підтримка роботодавців частині компенсацій їм витрат за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю. Для осіб І групи – це 106,5 тисяч гривень, і для осіб з ІІ групою інвалідності – до 71 тисячі гривень. Достатньо простий порядок подання документів для отримання такої компенсації, - зазначив Василь Барилюк.

Реабілітаційний центр «Модричі» один з  перших скористався компенсаційною програмою у центрі зайнятості. Тут у буквальному сенсі ставлять на ноги людей, які через травми та хвороби не можуть рухатися. 

Переважно це є – інсульт, черепно-мозкова, травма хребта з пошкодженням спинного мозку.Це вже точно тисячі. Тільки питання: 3, 5 чи більше, - розповідає Олег Масний – головний фізичний терапевт МРЦ «Модричі».

А соціалізуватися та влитися у життя пацієнтам реабілітаційного центру допомагає саме Павло Козак, який через свою інвалідність так довго не міг знайти роботу. На щастя, у «Модричах» розуміються на важливості цінних кадрів, тож спеціально для Павла купили дорогий підйомник, аби він почувався на роботі абсолютно незалежним та мобільним.

Їдеш, наприклад, тренуватися: ти і твій підопічний на візочку. Ти піднявся і мусиш шукати людину, щоб вона спустила підйомник вниз. Тут конструкцією передбачено повернення у вихідне положення. Тобто, людина звідти може його викликати, чи звідси. Абсолютно незалежний ні від кого. Не нищиш візок, не вбиваєш сходів, - зазначив Павло Козак – працівник з особливими потребами.

Директорка реабілітаційного центру Софія Кобилецька пояснює, що доступність – одна з основних статей витрат у цьому бізнесі, адже усі клієнти – це люди з особливими потребами. Не економили тут і на підйомнику для Павла, адже точно знали, що левову частину коштів їм відшкодує центр зайнятості.

Нам особисто, ця програма допомогла. В нас працевлаштовані не 1 і 2 , в нас більше 10 людей з особливими потребами працевлаштовані в центрі. За цією програмою держава компенсувала нам 100 тисяч за платформу підіймальну. А ми зі своєї сторони: за доставку та монтаж цієї платформи доплатили ще 80 тисяч, - розповідає Софія Кобилецька – директорка МРЦ «Модричі».

Медичний заклад «Модричі» скористався вже кількома програмами від центру зайнятості. Окрім відшкодування за облаштування робочого місця для особливого працівника, тут отримали ще й компенсації за працевлаштування інвалідів та навчання своїх працівників. 

Такою можливістю скористався реабілітаційний центр. Це дві особи з їхніх працівників. Один пішов на психолога, а другий на медичного працівника. Псизолог – це є максимальна вартість навчання: вона складає на сьогодні 30280 гривень, - зазначила Галина Петречко – заступниця директора дрогобицької філії ЛОЦЗ.

Софія зізнається, що така співпраця з центром зайнятості дозволила зекономити чималі кошти. Але тут основне, аби інші підприємці, які захочуть скористатися такими важливими програмами, були чесними та, дійсно дбали про своїх особливих працівників, бо вони того варті

В такому тісному контакті, як ми зараз є із центром зайнятості, дуже зручно працювати. Лише з’являється нова програма компенсацій – вони одразу інформують нас, а ми залучаємося і беремо участь.Ми прораховували останніх 3 місяці, то на виплату заробітної плати, компенсації ЄСВ ми змогли зекономити більше 150 тисяч, - розповіла Софія Кобилецька – директорка МРЦ «Модричі». 

Якщо ви націлені скористатися програмою компенсацій за облаштування робочого місця для неповносправного фахівця, то варто знати про певні нюанси. Адже відшкодування держава дає лише за нових працівників, а не тих, які працюють вже давно.

Хто прийнятий на роботу протягом 90 днів подачі документів до центру зайнятості – ми компенсуємо такі суми протягом 5 днів від часу звернення такого роботодавця. Компенсація не надається тим, хто має борги по сплаті податків і зборів, ЄСВ, борги по виплаті заробітної плати, - підсумував Василь Барилюк – керівник Львівського обласного центру зайнятості.

Читайте також
У Новояворівську відбувся фестиваль творчості людей з інвалідністю «Політ з одним крилом» У Новояворівську відбувся фестиваль творчості людей з інвалідністю «Політ з одним крилом»
Фестиваль творчості для людей з інвалідністю у Новояворівську відбувся вп’яте і набув статусу міжнародного
Load next