Україна першою у світі розслідує злочини проти довкілля як воєнні злочини

Україна першою у світі розслідує злочини проти довкілля як воєнні злочини

28 березня Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив про нинішні результати роботи стосовно розслідування воєнних злочинів РФ та притягнення винних до відповідальності.

Станом на сьогодні задокументовано понад 124 тисячі воєнних злочинів, які призвели до пошкодження або руйнування понад 150 тисяч цивільних обʼєктів. Переважно це житлові будинки, критична інфраструктура, обʼєкти енергетики, школи, садочки, лікарні, культурні та релігійні заклади, повідомляє Офіс генпрокурора.

Водночас нині складно осягнути реальні наслідки дій росіян, оскільки частина території залишається окупованою ворогом.

Костін зауважив, що Україна першою у світі розслідує злочини проти довкілля та кібератаки як воєнні злочини.

Найвищий пріоритет у розслідуваннях — це злочини, у яких страждають люди — вбивства, поранення, тортури, злочини сексуального насильства, насильницькі зникнення та примусова депортація дітей та дорослих. А також злочини, де є можливість встановити командну вертикаль, — пояснив він.

Генпрокурор наголосив, що з метою ефективного розслідування створили дев’ять спеціалізованих підрозділів щодо розслідування воєнних злочинів у прифронтових регіонах, також працюють підрозділи щодо злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом та воєнних злочинів проти довкілля. Паралельно з цим розбудовується система підтримки для потерпілих і свідків злочинів РФ.

На сьогодні встановлено та повідомлено про підозру 540 представникам РФ, з яких 24 у порядку очного провадження. Справи щодо 365 осіб передані до суду, натомість вже 102 особи отримали вироки.

Коли я спілкуюся з нашими партнерами і розповідаю про результати національних розслідувань, вони щиро дивуються, що ми не лише документуємо ці злочини, а й розслідуємо та забезпечуємо судові вироки. Жодна інша країна не робила цього — не розслідувала воєнні злочини під час повномасштабної війни.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби зафіксовано 48 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com
 

Читайте також
СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією
Від сьогодні, 14 квітня, Служба безпеки України розпочинає масштабні антитерористичні навчання на Харківщині, поблизу українсько-російського кордону.
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною
У Воронезькій області, яка межує з Україною, помітили колону з оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер".
Load next