Конфлікт з містом за посаду директора школи №96 триває

Конфлікт з містом за посаду директора школи №96 триває
Екс-керівниця СЗШ №96 у Львові зазначає, що її незаконно звільнили з посади та неналежним чином провели новий конкурс на це місце

Конфлікт за посаду директора школи №96 триває. Нагадаємо, що екс-керівниця навчального закладу зазначає, що її незаконно звільнили та неналежним чином провели новий конкурс на це місце. Весь персонал та вчителі, деякі з яких тут працюють вже більше 30 років заступилися за неї і кажуть, що на їх пам’яті у цьому навчальному закладі керівника краще не було.

За ці 2 роки настільки багато директор зробив для школи, для нас як вчителів, для учнів, що це навіть словами не описати. Ми днювали, ночували тут і дуже багато допомагали школі. Тобто пройшли цей шлях разом з директором, і ступень довіри до директора настільки високий, - розповідає вчитель СЗШ №96 Олександр Малицький.

Я бачила її шлях до тої посади, я бачила прагнення робити зміни в освіті, я бачу безперервне бажання працювати далі і далі. І образно бачити як людині «підрізають крила», не дають реалізувати той потенціал, який в неї є я в тому не сумніваюся. І після таких багаторазових спілкувань із представниками влади управління освіти накопичилися дуже багато проблем, які є очевидними, вони звучали вже і частину з них вони вже визнають треба щось міняти, а щоб міняти треба, щоб хтось зробив перший крок, - каже вчителька СЗШ №96 Віра Іва.

Батьки учнів відпускати директорку не планують і не одноразово писали листи, щоб директорку залишили на посаді.

Я вчилася у цій школі, я її закінчувала. Тут надзвичайно гарний дух цієї школи. Школа згуртована, дуже гарний колектив вчителів та батьків, ми завжди один одного підтримуємо. Директорка школи прийшла до нас в дуже важкий період коли почалася війна, вона показала себе з дуже гарної сторони. Вона відстоювала з ранку до ночі з вчителями, приймали біженців. Наскільки я знаю наша школа прийняла найбільшу кількість біженців, які є у місті Львові. І попри те, що приймалися біженці проводилися навчання. Діти не пропустили жодного навчання, - зазначає мама учениці СЗШ №96 Ольга Ковальчук.

Це все що відбувається це фарс. Я взагалі людина за освітою і за професією бухгалтер.  Я прекрасно знаю як проводиться звільнення працівника. І звільнення нашого директора було з таким грубим порушенням. Ну з таким грубим очевидним порушенням якщо би наприклад це був звичайний працівник цього закладу чи іншого який знав закони він би подав цей заклик на суд і він би його виграв. Його би ще й поновили і заклад на якій він працює був би змушений сплатити неустойку за те, що неправомірно звільнили і так далі, - розповідає мати учня СЗШ №96 Іванка Ісків.

За 2 роки роботи жодних скарг не було. У школі зазначили, що з усіма директорами, які одночасно заступали, після відповідного конкурсу, на посади керівників навчальних закладів Львова у 2022 році перепідписали контракти, а з пані Галиною – ні. При цьому ще й не пояснили причин цього рішення.

12 січня на розмові з очільником освіти, де я попросила протоколи з засідання депутатської комісії, бо у грудні місяці ми звітували про свою роботу новопризначені директори на що мені було сказано, що протоколів таких немає. Пізніше були наклепи, цькування в мою сторону і примушували мене ідти на конкурс відповідно я погодилася. Не піднімала ніяких мітингів, бо у школі обурювався увесь колектив, бо не розуміли чого одного директора з 30 у м. Львові відправили на конкурс не назвавши причини, - розповідає екс-директорка СЗШ №96 Галина Михайлик.

Вона зазначає, що з результатами нового конкурсу на посаду не погоджується.

Результати конкурсу я вважаю занижені, оскільки, комісія не правильно оцінила ситуативне завдання і презентацію говорячи мені те, що це був звіт директора. У школі ми маємо напрацьовану стратегію. У 2022 році ми разом з батьками, разом з колегами напрацювали свій розвиток школи до 2027 року. Вона є доступна на сайті і я знаю, що моя опонентка дещо використала з цієї стратегії і говорила про те, що вже є введено у школі, - зазначає Галина Михайлик.

До того ж весь процес від звільнення і до проведення конкурсу був виконаний з серйозними порушеннями, каже юрист.

Галину Михайлик звільнили тим днем, яким не мали права звільняти. По-перше це була субота, по-друге це був її останні робочій день згідно трудового договору. Також рішення і оголошення про конкурс і взагалі сам конкурс мав відбутися до моменту звільнення, за 2 місяці до моменту звільнення Галини Михайлик. Однак представниками управління освіти Львівської міської ради був запроваджений свій алгоритм дій, який призвів до цього конфлікту, - розповідає юрист, представник Галини Михайлик Андрій Петришин.

Однак представники міської ради таки визнали, що були допущені певні помилки у проведенні конкурсу, зазначає екс-директорка.

На першому засіданні робоча група визнала, що вони зробили порушення щодо процедури конкурсу, але вони далі змушують вирішувати всі справи в судовому режимі, - підкреслює Галина Михайлик.

Але, за словами юриста, є серйозні запитання і до протоколів цього конкурсу.

Там є багато ознак того, що було підроблено документи і використання підроблених документів також мало своє місце, а це вже переслідується законом і за це передбачена кримінальна відповідальність. У протоколах містяться підписи, які не належать членам комісії і за це хтось має відповісти. Протоколи, які до сьогоднішнього дня колектив СЗШ №96 так для огляду і не отримав, - зазначає Андрій Петришин.

Наразі вчителі та батьки не допускають нову директорку до роботи. Вчора відбулося засідання робочої групи з батьківським комітетом і педагогами цієї школи. Де керівник управління освіти наголосив на тому, що дуже важливо дати новій очільниці навчального закладу працювати, щоб налагодити важливі процеси у роботі школи.

Для того щоб заручниками ситуації не став вчитель, заступник директора, персонал. Мова йде суто про юридичні питання: підписання документів, кошторисів, погодження, підсумкового наказу про атестацію, заробітньої плати. Ви чудово розумієте новий директор має бути допущенний до робочого місця, паралельно ідуть усі судові процеси повністю, друзі, повністю. Є рішення суду – ми його виконуємо, - зазначив керівник управління освіти Львіської міської ради Андрій Закалюк.

Наразі екс-директорка все ж планує звертатися до суду задля вирішення цього конфлікту.  

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Зарплати у школах Львівщини: з вересня директори отримуватимуть 1000$ (відео) Зарплати у школах Львівщини: з вересня директори отримуватимуть 1000$ (відео)
Заробітню плату директорам шкіл на Львівщині підвищать вже з початку нового навчального року, 1 вересня.
Нова школа в Братковичах (відео) Нова школа в Братковичах (відео)
Сучасний навчальний заклад будували впродовж 5 років. Розрахований на близько 180 школярів.
Load next