Компостування листя у Львові: як можна зекономити на прибиранні опалого листя (відео)

Компостування листя у Львові: як можна зекономити на прибиранні опалого листя (відео)
Якщо вивезти 5 тонн листя з прибудинкової території на компостування, можна зекономити 5️ тис грн

З 6 години ранку починається робочий день у працівниць управлінської компанії «Господар», що опікується частиною Личаківського району. Розповідають: жовтень і листопад – чи не найважчий період, адже тоді вулиці міста заполоняє опале листя.

Через те, що осінню, ми працюємо майже цілими днями, щоб встигнути зібрати листя Ми маємо потім додаткову роботу - мити під’їзди і дворики. На свому об’єкті, наприклад, я збираю 20 мішків. А якщо йдемо, то є і по 100 мішків навіть, - працівниця управлінської компанії «Господар» Наталя Пацкаль.

Звичайно, робота не з легких. Жінки згрібають і збирають все у мішки, а чоловіки вантажать на машину.

Я, наприклад, силу маю, але де та пані буде мати силу закинути на таку велику машину листя. Тому ми ходимо разом з цілою бригадою, - сміється жінка.

Коли працівники беруться за великі вулиці чи сквери або парки, то за день можуть нагромадити аж 3-4 вантажівки листя. А це орієнтовно 5-7 тонн відходів. Лише цього тижня управлінська компанія «Господар» прибрала близько 25 000 тонн осіннього багатства. Ось і зараз завантажили машину і вже готові все вивезти. Та утилізовують листя не просто на полігони, а на львівську компостувальну станцію, що на вулиці Пластовій. Ми, власне прямуємо за вантажівкою. Коли приїжджають на локацію, одразу важаться. Опісля прямують скинути все це на окрему ділянку. 

Фото: ФБ-сторіка Департамент з питань поводження з відходами

Вага орієнтовно цієї машини – 1,9 тонни, - розповів водій вантажівки Тарас.

Двоє чоловіків розвантажують одну таку машину орієнтовно за 15-20 хвилин. Це вже другий захід. Та попереду ще один. Працювати повинні оперативно, бо ЖБК та ЛКП  беруть такі вантажівки в оренду. А час, як відомо, – це гроші.

Беруть суто погодинно. Ми від’їздили, буває там, що в кінці місяця - перерахунок. То все йде по перерахунку, - поділився Тарас.

Щодо ціни оренди чоловік сміється:

Ну, це є смішні гроші - 400 грн.

 Рух на цій локації насправді, є завжди. Одна техніка від’їжджає – інша приїжджає.

В нас ще послали одного МАЗа на підтримку, то МАЗ за мною вже цілий район забере. Листя, якщо сухе, то легше. А мокріше, то тяжче. І зараз ось ставлю і буде видно скільки там – тонна-дві, чи більше, - розповів тракторист Іван.

А вага має значення. Бо чи знали ви, що …

Фактично 5 тонн листя, яке вивезено на компостувальну станцію економить для ОСББ, ЛКП, іншої компанії 5000 грн. Тобто це колосальні кошти, які ви можете зекономити завдяки тому, що ви не поховаєте ці відходи і заплатите за їх поховання, а безплатно здасте на пластову для перероблювання, - сказала директорка департаменту з питань поводження з відходами Львівської міськради Оксана. Кошак

Фото: ФБ-сторіка Департамент з питань поводження з відходами

 

ЛКП, ОСББ, ЖБК – перероблювання не вартує нічого, безплатно ми все переробляємо. Єдине, що затрати, які несуть ЛКП чи ОСББ – це власне найняти транспорт. Десь з кінця вересня і от по сьогодні – це вже більше тисячі тонн садово-паркових відходів, зокрема листя потрапило на компостувальну станцію, - пояснила начальниця відділу роздільного збору органічних відходів ЛКП «Зелене місто» Ірина Шевченко.

А от для приватного бізнесу, а також шкіл і садочків компостування платне. Перероблення однієї тонни листя вартує 322 грн. Але це все одно вдвічі дешевше, ніж хоронити відходи на полігонах. Зараз же вам покажемо, як відбувається процес компостування. На майданчику формують ось такі купи. Їх називають буртами. Головна умова - правильне співвідношення органіки, листя і подрібненого гілля. В кожному бурті постійно контролюють температура і вологість.

Кожні 3-5 днів у нас проходить процес аерації, нашим аератором для того, щоб витіснити вуглекислий газ киснем. Так само наш аератор обладнаний такою технологією, як м’ясорубка, щоб подрібнити на меншу фракцію сам бурт, - додала провідна технологиня ЛКП «Зелене місто» Мирослава Білокур.

Дозріває компост орієнтовно 3 місяці. Ось так, до прикладу, виглядає свіжо сформований бурт.

В нього входить листя, різні овочі, фрукти, щепа подроблена. Йому тільки приблизно 3-4 дні. А ось тут бурт, який вже стоїть близько 2-х тижнів. Ви можете побачити, він більше вже такий стає схожий на землю, - показала Мирослава.

А ось цим буртам приблизно місяць. Як бачите, після проходження аератора назовні вилазить усе зайве сміття.

Наші працівники ходять і вручну відбирають кожен кульочок, який тут знаходиться. Після процесу дозрівання компост додатково просіюється на сито, - додала Мирослава.  

Тобто звідти остаточно забирається весь непотріб і тоді отримують ось такий чистий і якісний компост. Тут його можна придбати для потреби свого господарства, або ж зробити замовлення наперед. Ціна доволі смішна – всього 309 гривень за тонну. Додам, що лише за жовтень на компостувальну станцію на вул. Пластовій надійшло рекордні 1150 тонн органіки. Для порівняння, це половина від всього торішнього об’єму. 

 Відео: ПравдаТут Львів

Ярина Самарик - pravdatutnews.com

Читайте також
У Львові вперше в Україні успішно провели унікальну операцію із пересадки легень (відео) У Львові вперше в Україні успішно провели унікальну операцію із пересадки легень (відео)
Львів’янина, якому вперше в Україні успішно пересадили легені, нині виписали з міської лікарні швидкої допомоги. 56-річний Віктор Бабій хворів на бульозну емфізему легень більше ніж 10 років, три з яких він був кисневозалежним. Через це чоловік практично не виходив з дому.
У Тернополі затримали львів'янина, який переносив на собі кілограм наркотиків (відео) У Тернополі затримали львів'янина, який переносив на собі кілограм наркотиків (відео)
Тернопільські поліцейські затримали 24-річного закладчика зі Львова, який мав при собі майже кілограм наркотичних речовин. У юнака вилучили півкілограма амфетаміну, 150 штук МДМА, канабіс, гашиш та пакетики з альфа-PVP, загальною вартістю у понад 500 тис. грн. Під час перевірки закладчик погрожував поліції ножем та заявляв, що розправиться із правоохоронцями.
Безвісти зниклу львів'янку знайшли на дні Алтайських озер (фото) Безвісти зниклу львів'янку знайшли на дні Алтайських озер (фото)
Зниклу напередодні 19-річну львів’янку Анастасію Стахів знайшли мертвою. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Пошуково-рятувальна волонтерська асоціація Sarva.
Loading...
Load next