Головний прокурор МКС вимагає ордерів на арешт Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю і трьох посадовців ХАМАСу

Головний прокурор МКС вимагає ордерів на арешт Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю і трьох посадовців ХАМАСу

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан подав клопотання про ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, ізраїльського міністра оборони Йоава Галанта і трьох посадовців ХАМАСу.

Про це йдеться в його заяві.

На підставі зібраних доказів прокурор МКС вважає всіх п’ятьох відповідальними за воєнні злочини та злочини проти людства.

Воєнні злочини, у яких їх звинувачують, були вчинені «під час міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, а також неміжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом, що тривав паралельно».

Так, Нетаньягу та Галанта звинувачують у мордуванні голодом, умисному заподіянні сильних страждань або серйозної шкоди тілу чи здоров’ю, навмисних нападах на цивільне населення, винищенні, переслідуванні та інших «нелюдських діях як злочинах проти людства».

Як стверджує Карім Хан, його офіс зібрав докази, які підтверджують, що Ізраїль навмисно та систематично позбавляв цивільне населення в усіх частинах Сектору Гази об'єктів, необхідних для виживання людини. Це стало можливим після запровадження повної облоги анклаву і закриття трьох пунктів перетину кордону (Рафах, Керем Шалом та Ерез), а згодом і внаслідок обмеження їжі та ліків через ці прикордонні переходи.

За словами Каріма Хана, Ізраїль вчиняв ці дії, щоб ліквідувати угруповання ХАМАС, повернути заручників, яких ХАМАС викрав, і «колективно покарати цивільне населення Сектору Гази, яке вони (Ізраїль — ред.) сприймали як загрозу».

Тим часом трьох посадовців ХАМАСу — лідера угруповання в Секторі Гази Ях’ю Сінвара, керівника військового крила ХАМАСу Мохаммеда Діаба Ібрагіма Аль-Масрі та керівника політбюро угруповання Ісмаїла Ханієха — звинувачують, зокрема, в захопленні заручників, зґвалтуванні та інших актах сексуального насильства, катуванні, жорстокому поводженні з полоненими та посяганні на особисту гідність.

За даними офісу генерального прокурора МКС, три посадовці ХАМАСу несуть кримінальну відповідальність за вбивство сотень ізраїльських цивільних під час нападів, які здійснило угруповання, та захопленні щонайменше 245 заручників.

Нагадаємо, У Тисі виявили тіло ще одного потопельника - прикордонники

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next