Махінації у вугільній сфері на мільярди гривень: в Україні затримали бізнесмена та його поплічників

Махінації у вугільній сфері на мільярди гривень: в Україні затримали бізнесмена та його поплічників

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора правоохоронці викрили злочинну організацію, діяльність якої завдала державі понад 2 млрд грн збитків.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Йдеться про бенефіціарного власника вугільних підприємств, його довірену особу, керівника та бухгалтера підконтрольного йому підприємства, які об’єднались у злочинну організацію.

Їм повідомлено про підозру у створенні, керівництві злочинною організацією та участі у ній, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом та доведення державного підприємства вугільної промисловості до стану стійкої фінансової неспроможності.

За даними слідства, підозрювані на чолі з вугільним бізнесменом, діючи під прикриттям правоохоронних органів, розробили схему ухилення від сплати податків на суму майже 1,2 млрд грн. В подальшому підозрювані легалізували ці кошти, придбавши нерухомість та елітні автівки, серед яких, автомобіль марки Rolls-Royce вартістю 22 млн грн. Загалом їм вдалося легалізувати понад 991 млн грн.

Крім того, учасники злочинної організації, користуючись фактичним контролем над державним підприємством, укладали заздалегідь невигідні договори та заблокували основний вид діяльності підприємства - видобуток кам’яного вугілля. Такими діями підозрювані довели підприємство до стійкої фінансової неспроможності з метою подальшого отримання юридичного контролю, ‒ додали у відомстві.

Правоохоронці провели обшуки за місцем знаходження суб’єктів господарювання, їх тіньових офісів та інших приміщеннях, виявили і вилучили речі та документи, які підтверджують їх незаконну діяльність.

Бенефіціарного власника підприємства та трьох його поплічників затримали в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Нагадаємо, У Тисі виявили тіло ще одного чоловіка

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next