Новий український правопис обов’язковий до застосування - рішення ВС

Новий український правопис обов’язковий до застосування - рішення ВС

Верховний суд підтвердив чинність і обов’язковість застосування українського правопису, який було схвалено у 2019 році.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови. 

Український правопис, чинна редакція якого була затверджена постановою Кабінету Міністрів України 22 травня 2019 року, успішно подолав чергову спробу послаблення позицій державної мови. Захистивши його, ми зміцнюємо основу основ національної ідентичності, - сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він нагадав, що в січні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису.

Як Уповноважений із захисту державної мови я відстоював непохитність аргументів Уряду як в апеляційному, так і у Верховному суді. Вони довели чинність та обов'язковість застосування українського правопису, - сказав мовний омбудсмен. 

Так, Кремінь наполягає на необхідності масштабного використання чинного правопису в усіх сферах суспільного життя та нагадав, що вже минув п'ятирічний перехідний період, протягом якого діяли як старі, так і нові його норми.

Ми вимагаємо використовувати правопис повсюдно, але водночас наполягаємо на тому, щоб Міністерство освіти і науки України посилило своє відповідальне лідерство та спонукало до виконання дорожньої карти, - наголосив Кремінь.

Нагадаємо, Пошук зниклих безвісти: українці влітку зможуть здати зразки ДНК у восьми країнах

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next