МОН дало нові рекомендації щодо навчального графіку студентів

МОН дало нові рекомендації щодо навчального графіку студентів

Міністерство освіти і науки надало рекомендації щодо підготовки до нового навчального року для закладів вищої освіти та фахової передвищої освіти і профтехів.

Про це повідомляє МОН.

Наша мета — забезпечити підготовку закладів освіти до проходження нового осінньо-зимового періоду та опалювального сезону з урахуванням можливостей залучення альтернативних джерел енергії та гнучкого графіка освітнього процесу, адаптованого до економного використання енергоресурсів. Саме тому в межах підготовки до нового 2024/2025 навчального року МОН закликає до низки важливих рекомендацій, - заявили в міністерстві.

Зокрема, МОН рекомендує закладам вищої освіти та фахової передвищої освіти, якщо це можливо, розпочати 2024/2025 навчальний рік у першій половині серпня 2024 року. Зазначається, що це стосується освітніх програм усіх рівнів і всіх здобувачів, крім студентів перших курсів.

У міністерстві радять ЗВО і закладам фахової передвищої освіти використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року, а також - із середини листопада 2024 до середини березня 2025 року планувати проведення заліково-екзаменаційної сесії, практичної підготовки, виконання курсових і кваліфікаційних робіт та подовжених канікул, а якщо потрібно — продовжити заняття в дистанційному форматі.

ЗВО і закладам фахової передвищої освіти у МОН рекомендують за потреби подовжити освітній процес у 2024/2025 навчальному році до кінця липня 2025 року, крім випускних курсів, і провадити освітній процес у традиційному (аудиторному) або змішаному (аудиторно-дистанційному) форматах у приміщенні закладу освіти або його окремому корпусі в межах розрахункової місткості споруд цивільного захисту.

Також МОН рекомендує ЗВО і закладам фахової передвищої освіти забезпечити проведення у тилових регіонах освітнього процесу переважно в аудиторному форматі з урахуванням безпеки учасників освітнього процесу та за погодженням з обласними військовими адміністраціями.

У прифронтових та прикордонних областях, де існує ризик артилерійських обстрілів, РСЗВ, бомбових (КАБи) та ракетних атак (С-300) тощо, освітній процес можна здійснювати в укриттях. За погодженням з обласними військовими адміністраціями — на базі інших закладів освіти в тилових регіонах у змішаному або (як виняток) дистанційному форматі, - зазначається у повідомленні.

Окрім того, у міністерстві радять ЗВО і закладам фахової передвищої освіти передбачити функціонування локальних систем оповіщення про надходження сигналу "Повітряна тривога" або інших відповідних сигналів оповіщення в навчальних корпусах та гуртожитках закладів освіти.

Серед рекомендацій МОН для закладів професійної (професійно-технічної) освіти - розпочати навчальний рік раніше 1 вересня для учнів П(ПТ)О другого і третього курсів, і використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року (якщо є потреба, також можливо подовжити освітній процес до кінця липня 2025 року, крім випускних курсів).

У міністерстві рекомендують закладам П(ПТ)О організувати навчання в очному форматі за обовʼязкової наявності укриттів.

Якщо є недостатня кількість місць в укриттях, навчання можна організувати позмінно. Важливо: залежно від безпекової ситуації області, обласними військовими державними адміністраціями може бути ухвалено рішення про здійснення освітнього процесу в дистанційній або змішаній формі, - йдеться у повідомленні.

У МОН рекомендували закладам П(ПТ)О у разі неможливості організувати виробничу практику у звичайному режимі використовувати навчальні майстерні, лабораторії закладів П(ПТ)О, а якщо є потреба і можливості - забезпечити її проходження дистанційно.

Також рекомендації для підготовки до нового навчального року незабаром отримають заклади загальної середньої освіти, додали в міністерстві.

Нагадаємо, Австрія виділить €5 млн на відновлення енергоінфраструктури України

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік У МОН заявили, що українські школи самостійно вирішуватимуть, коли завершувати навчальний рік
Школи можуть продовжити навчальний рік у червні через карантин, однак адміністрації українських шкіл будуть самостійно вирішувати коли завершувати навчальний рік для учнів.
Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року Міносвіти дало роз’яснення щодо нового навчального року
МОН надіслало керівникам управлінь освіти та директорам шкіл листі-роз’яснення щодо початку нового навчального року. Зокрема, у ньому йдеться про особливості навчання під час карантину.
У МОН розповіли в яких умовах українські школярі завершатимуть навчальний рік У МОН розповіли в яких умовах українські школярі завершатимуть навчальний рік
Навчальний рік в українських школах повинен закінчитися не пізніше 1 липня. Зокрема підсумкове оцінювання школярів може проходити у дистанційному режимі.
Load next