У Польщі пройшли масові протести проти заборони абортів (фото)

У Польщі пройшли масові протести проти заборони абортів (фото)
Причиною цього стала смерть вагітної жінки напередодні.

У Польщі на вулицях близько 70 міст вийшли тисячі людей, які протестують проти заборони в країні. Учасники масових протестів вшанували пам'ять 30-річної вагітної Ізабелли, яка померла у лікарні. Медики міста Пщина "чекали на смерть плода" замість екстреного переривання вагітності, що могло врятувати життя жінки. Про це йдеться у матеріалі від DW

Фото: Czarek Sokolowski

За словами адвокатки родини померлої Йоланти Будзовської, саме суворі обмеження щодо абортів у Польщі стали причиною смерті Ізабелли. Вагітна стала першою жертвою майже повної заборони абортів у країні. У Ізабелли залишились 9-річна дитина та чоловік.

Плід мертвий, пацієнтка мертва, септичний шок, — повідомила адвокатка у Twitter.

Після смерті жінки у лікарні в Пщині відсторонили двох лікарів, а прокуратура міста розпочала розслідування. Польська влада відкидає звинувачення у смерті Ізабелли через законодавчі обмеження щодо абортів.7

Фото: Jakub Orzechowskm

Наймасовіша акція відбулась у Варшаві, де десятки тисяч людей із фотографіями померлої скандували: "Жодної більше" та вимагали від влади пом'якшити законодавство, що стосується сфери абортів. 

Раніше повідомлялось, що у січні 2021 року набула чинності майже повна заборона на аборти у Польщі. Згідно з рішенням Конституційного суду, яке спричинило масові вуличні протести по всій країні, переривання вагітності через патологію плода є незаконним. Аборт можливий лише у разі зґвалтування або інцесту, або за умови небезпеки для життя чи здоров'я матері. 

Щороку у Польщі роблять до 2000 легальних абортів. Однак, за оцінками організацій захисту прав жінок, близько 200 тисяч польських жінок щороку роблять незаконні аборти або їдуть робити цю операцію в інші країни. Правозахисники побоюються, що ця кількість і надалі зростатиме через посилення законодавства.

Тетяна Єрко — pravdatutnews.com

Читайте також
"Поруч убивці та їхні поплічники": батько Гандзюк дав свідчення в суді у справі про вбивство доньки "Поруч убивці та їхні поплічники": батько Гандзюк дав свідчення в суді у справі про вбивство доньки
У межах розслідування загибелі Гандзюк та пов'язаних із цим злочинів оголошено 18 підозр.
На польському кордоні у лісі загинула 1-річна дитина (фото) На польському кордоні у лісі загинула 1-річна дитина (фото)
Подружжя мігрантів блукало в лісі півтора місяця. Відомо, що допомоги потребували також чоловік з рваним пораненням руки та жінка з колотою раною гомілки.
Loading...
Load next