Зеленський і прем'єр Бельгії підписали безпекову угоду

Зеленський і прем'єр Бельгії підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський у Брюсселі підписав з Прем’єр-міністром Бельгії Александром де Кроо двосторонню угоду про безпеку та довгострокову підтримку, яка передбачає військову підтримку на €977 мільйонів цього року і передачу 30 винищувачів F-16.

Про це глава Української держави повідомив у соцмережі Х.

Сьогодні в Брюсселі ми з Прем’єр-міністром Александром Де Кроо підписали двосторонню угоду щодо безпекової співпраці та довгострокової підтримки між Україною та Бельгією. Документ передбачає щонайменше 977 мільйонів євро бельгійської військової допомоги Україні цього року, а також зобов’язання Бельгії надавати нашій країні підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди. Вперше в такій угоді вказана точна кількість винищувачів F-16 – 30, які будуть поставлені в Україну до 2028 року, причому перші прибудуть уже цього року, - розповів Зеленський.

За його словами, угода гарантує своєчасну безпекову допомогу з боку Бельгії, сучасну бронетехніку, обладнання для забезпечення потреб Повітряних сил та протиповітряної оборони України, морської безпеки, розмінування, участь у коаліції з постачання артилерійських боєприпасів, навчання військових.

Документ також передбачає посилення співпраці в оборонній промисловості, підтримку української Формули миру, посилення санкцій проти Росії, відшкодування збитків, відповідальність агресора, використання заморожених російських активів та відновлення економіки, - зазначив Зеленський.

Угода передбачає, що Україна і Бельгія поглиблюватимуть співпрацю у сфері розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Бельгія також висловлює підтримку майбутньому членству України в ЄС та НАТО.

Нагадаємо, Польща закупить у США ракети для F-16

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Пожежі в Туреччині: МЗС готується повертати громадян України в разі погіршення ситуації Пожежі в Туреччині: МЗС готується повертати громадян України в разі погіршення ситуації
Лісові пожежі, які вирують в Туреччині наблизилися впритул до популярних курортів в провінції Анталія, де наразі перебуває багато українських туристів.
В Таїланді помер український посол Андрій Бешта: деталі смерті В Таїланді помер український посол Андрій Бешта: деталі смерті
Помер колишній посол України в Таїланді Андрій Бешта. Дипломат пішов із життя в ніч проти неділі, 30 травня.
Load next