Чотири нейтральні країни Європи хочуть зближення з НАТО через агресію рф

Чотири нейтральні країни Європи хочуть зближення з НАТО через агресію рф

Нейтральні Австрія, Швейцарія, Мальта та Ірландія хочуть "поглибити" свої відносини з НАТО, у т.ч. шляхом спільних навчань та обміном інформацією.

Як повідомляє австрійська газета Die Presse, відповідний неофіційний документ (Non-Paper) був надісланий цими країнами у штаб-квартиру НАТО у грудні минулого року. 

У старому році, незадовго до Різдва, дипломати Австрії і трьох інших нейтральних країн надіслали двосторінкового листа. У ньому йшлося про пропозицію тісніших відносин, а адресатом була організація, розташована на авеню Леопольда ІІІ в Брюсселі: НАТО. Австрія, Ірландія, Мальта і Швейцарія звернулися до оборонного альянсу, бо хочуть "розширити" своє партнерство з Альянсом, - йдеться у статті австрійського видання.

У надісланому Non-Paper, який є у розпорядженні Die Presse, чотири нейтральні країни також зробили "дуже конкретні пропозиції" щодо того, як можна просунути співпрацю вперед – від додаткових спільних навчань до "привілейованого доступу до документів і інформації" на основі взаємної довіри, а також налагодження взаємодії з альянсом у сферах кібербезпеки, захисту об'єктів критичної інфраструктури та боротьби "з новими підривними технологіями".

У листі чотири нейтральні країни називають себе "найближчими партнерами НАТО, коли йдеться про спільні цінності", і підкреслюють "зростаючу важливість" партнерства з Альянсом у ці часи. Також вони наголошують, що незаконна агресивна війна Росії проти України "зачіпає всіх нас".

У НАТО підтвердили Die Presse, що четвірка нейтральних країн намагається "поглибити співпрацю", і що основою для цього є грудневий лист. Ця ініціатива вже почала реалізовуватись: заплановано кілька зустрічей на високому рівні.

У МЗС Австрії підтвердили координацію дій та співпрацю у рамках четвірки нейтральних країн та пояснили це "геополітичним вітром". Водночас було вказано на те, що про вступ Австрії до НАТО не йдеться.

Нагадаємо, Комітет ВР схвалив законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next