Парламент Естонії схвалив використання російських заморожених активів на користь України

Парламент Естонії схвалив використання російських заморожених активів на користь України

15 травня, естонський парламент схвалив закон про використання заморожених коштів фізичних осіб РФ для компенсації збитків, яких завдала російська агресія Україні.

Про це повідомляє Postimees.

Ухвалення закону підтримали 65 депутатів парламенту Естонії, коли проти виступили троє.

Очільник конституційного комітету Хендрік Йоханнес Террас заявив, що створення правового регулювання використання заморожених російських коштів - це складне завдання, над яким працює низка країн-союзників та міжнародних організацій. За його словами, у цій справ Естонія відіграє роль першопрохідця.

Росія – країна-агресор, відшкодування завданих нею воєнних збитків не може лежати на плечах України та її союзників. Росія відповідальна за заподіяння шкоди, і вона також повинна нести цю відповідальність, – сказав він.

Також глава конституційного комітету зазначив, аби забезпечити відповідальність для компенсації збитків Україні, можуть бути використані активи, що вже заморожені в межах міжнародних санкцій, а їхні власники все одно не можуть користуватися чи розпоряджатися ними.

Прийнятим сьогодні законом Естонія пропонує механізм, який передбачає відповідальність тих людей і компаній, які безпосередньо беруть участь у здійсненні агресії або сприяють їй, – додав Йоханнес Террас.

Зауважується, відповідно до закону, активи фізичних та юридичних осіб, заморожені в рамках санкцій, дозволяють використовувати як авансовий платіж для відшкодування збитків, що РФ заборгувала Україні.

Нагадаємо, На прем'єра Словаччини вчинено замах, він поранений у лікарні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next