9 травня — одне з найменш популярних свят в Україні

9 травня — одне з найменш популярних свят в Україні

Найменш популярними святами в Україні є День перемоги 9 травня та День праці. Натомість Різдво, Великдень та День Незалежності українці люблять найбільше.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Більшість опитаних українців святкують Різдво Христове та Великдень як найбільш популярні свята — 70% та 68% відповідно.

На третьому та четвертому місці — День Незалежності (64%) і День захисників і захисниць (58%). Новий рік, який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, тепер лише на п’ятому місці з відсотком у 47%. Далі йдуть День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця, мають відповідно 28%, 21%, 17%.

Найменш популярні свята — День перемоги 9 травня та День праці 1 травня — лише 11% та 4% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі.

Соціологи зауважують, що ставлення до Дня праці з 2010 до 2021 суттєво не змінилося: це було одне з найменш популярних свят. Так,  тільки 12%  українців у 2010 і стільки ж у 2021 вважали його найбільш важливим чи улюбленим. 

Натомість ставлення до Дня перемоги 9 травня зазнало суттєвих змін. У 2010 це було одне з найбільш важливих свят — так вважали 58% населення. До 2021 року його популярність впала вдвічі, а у 2023 залишилося тільки 13% прихильників цього свята. 

Як припускають автори опитування, це пов’язано з тим, що День перемоги дуже активно святкується у росії як мілітаристське агресивне свято.

Нагадаємо, Північна Македонія обрала першу жінку-президента

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
9 травня путін може офіційно оголосити Україні війну, - CNN 9 травня путін може офіційно оголосити Україні війну, - CNN
На сьогодні російські офіційні особи наполягають на тому, що зараз відбувається лише «спеціальна військова операція» з головною метою — «денацифікація».
Мер Івано-Франківська закликав мешканців виїхати за місто на вихідні через загрозу ракетних ударів (відео) Мер Івано-Франківська закликав мешканців виїхати за місто на вихідні через загрозу ракетних ударів (відео)
Заради безпеки людям краще або залишитися вдома, або виїхати за межі міста.
Відмова від 9 травня: як українці свідомо не "святкують", а вшановують пам'ять (відео) Відмова від 9 травня: як українці свідомо не "святкують", а вшановують пам'ять (відео)
Перемога радянського союзу означала для окупованих Німеччиною територій зміну гітлерівського тоталітарного режиму на сталінський
Load next