290 млн грн збитків на Чернівецькій митниці: про підозру повідомлено 11 особам

290 млн грн збитків на Чернівецькій митниці: про підозру повідомлено 11 особам

НАБУ і САП викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з м. Чернівці та службові особи Чернівецької митниці, зокрема її ексначальник, ексдепутат Чернівецької обласної ради.

Про це повідомляє НАБУ.

Їхні дії з мінімізації митних платежів за схемою так званого «сірого» імпорту заподіяли державі майже 290 млн грн збитків.

Як встановило слідство, учасники організували незаконне ввезення через митний пост «Вадул-Сірет» високоліквідних товарів з Туреччини (одяг, взуття, аксесуари), оформлюючи транспорт з ними як порожній або маскуючи їх товарами прикриття (тканина, ДСП, цегла) зі значно меншою митною вартістю.

За останньою схемою, службові особи митного поста на підставі підроблених документів забезпечували позачерговий пропуск вантажівок без проведення митного огляду. Надалі транспорт їхав до складів підприємців, де високоліквідні товари вивантажували та реалізовували, а завантажені замість них товари прикриття доставляли на митний пост «Чернівці» для завершення оформлення та сплати занижених платежів, ‒ заявили у НАБУ.

Наразі підозрюються 11 учасників злочинної організації: троє службовців Чернівецької митниці та вісім фізичних осіб. Їх дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 4 ст. 345-1, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК України.

Одного співорганізатора злочинної організації та чотирьох учасників затримано в порядку ст. 208 КПК України. Здобуття низки доказів і встановлення збитків у справі стало можливим завдяки співпраці із компетентним органам Туреччини, Болгарії, Румунії, Чехії та Словаччини.

Тривають слідчі дії з метою встановлення всього кола учасників злочинної організації.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, Польські фермери припинили блокування пункту пропуску "Долгобичув-Угринів"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Гладковський подає до суду, через оголошення його сина в розшук Гладковський подає до суду, через оголошення його сина в розшук
Сина Гладковського звинувачують у хабарництві та корупції. Однак Гладковський-старший вирішив подати в суд на НАБУ ніби то через переслідування його сім'ї, яке триває вже два роки.
Брата судді Вовка звільнили з розвідки після корупційного скандалу Брата судді Вовка звільнили з розвідки після корупційного скандалу
У ході проведення службового розслідування було виявлено факти порушення Юрієм Зонтовим військової дисципліни та умов проходження військової служби.
Шахрайська схема на 1 мільйон гривень: НАБУ затримало експосадовця Нацполіції Шахрайська схема на 1 мільйон гривень: НАБУ затримало експосадовця Нацполіції
Національне антикорупційне бюро під час отримання неправомірної вигоди, затримало колишнього начальника Департаменту вибухотехнічної служби. Посадовець намагався привласнити собі майже 1 мільйон гривень.
Load next