ЄС хоче почати переговори про вступ з Україною 25 червня ‒ Politico

ЄС хоче почати переговори про вступ з Україною 25 червня ‒ Politico

Брюссельські посадовці наполягають на тому, щоб розпочати офіційні переговори про вступ України до Європейського Союзу вже наступного місяця.

Про це Politico повідомили п’ять дипломатів, які говорили на умовах анонімності.

За лаштунками дипломати з ЄС та Києва інтенсивно працюють над тим, щоб переконати угорський уряд дати згоду на початок переговорів про вступ України до ЄС. За даними дипломатів, мета полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори вже 25 червня.

Початок переговорів принесе моральне піднесення Україні, яка вже більше двох років бореться з повномасштабним російським вторгненням. За словами дипломатів, і Брюссель, і Київ ведуть інтенсивну двосторонню дипломатію з Будапештом, щоб вирішити проблеми угорських меншин в Україні.

Після переговорів між главою Офісу президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто "сторони відзначили позитивну динаміку діалогу". За словами одного з дипломатів, Київ відреагував на список з 11 пунктів, викладений Будапештом, і чекає на відповідь Угорщини.

Один з дипломатів ЄС припустив, що Угорщина, можливо, хоче покласти край переговорам про вступ України до ЄС до того, як вона перебере на себе піврічне головування в Раді ЄС на ротаційній основі в липні.

Було відчуття, що цього не варто робити до виборів до Європейського парламенту (9 червня), оскільки це може стати передвиборчим питанням, – сказав дипломат ЄС, передаючи настрій, який панує серед багатьох посадовців у Брюсселі.

Також дипломат додав, що зараз ми шукаємо цей час у червні. Якщо ви угорці, то ви б хотіли, щоб це (дискусії щодо членства України в ЄС) закінчилося до вашого головування.

Після того як лідери ЄС надали Києву політичну підтримку, наступним кроком у процесі вступу є початок офіційних переговорів через міжурядову конференцію з Україною. Це означатиме відкриття переговорів про членство.

Для того щоб це сталося, країни ЄС мають узгодити так звану переговорну рамку. 27 столиць торгуються над цим документом відтоді, як Європейська комісія надіслала його в березні. Поки що переговори на технічному рівні проходять добре, кажуть двоє дипломатів, і вони очікують, що новий проєкт буде надісланий послам ЄС найближчими тижнями, щоб вони могли вирішити найгостріші питання.

Україна та її прихильники в ЄС закликають до проведення міжурядової конференції між Брюсселем і Києвом до того, як Угорщина перебере на себе ротаційне головування в Раді ЄС 1 липня.

Водночас, за словами дипломатів, Угорщина зацікавлена в успішному головуванні в Раді ЄС. Бельгійці, які наразі головують на ротаційній основі, також намагаються переконати Угорщину, що це і їхній політичний інтерес, особливо з огляду на те, що Угорщина може використати один з декількох методів, щоб заблокувати вступ України до ЄС, якщо захоче.

Бельгійські посадовці вже призначили міжурядову конференцію на 25 червня, за кілька днів до того, як Будапешт перебере на себе головування в ЄС 1 липня.

Як завжди, неможливо передбачити, що робитиме Угорщина, доки ми не почуємо від самого Орбана, – сказав один з дипломатів.

Нагадаємо, В Нідерландах десять українських військових завершили навчання з обслуговування F-16

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
"Нетверезий слуга народу": у Верховній Раді розгорівся алкогольний сканадал
У Верховній Раді розгорівся "алкогольний скандал" між Петром Петром Порошенком та одним із депутатів "Слуги народу" - Сергієм Швецем.
Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба Настав час скласти Україні дорожню карту для вступу до ЄС і НАТО: Кулеба
Україні потрібна чітка європейська та євроатлантична перспектива, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на форумі Re: Open Zakarpattia.
"Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео) "Шлях до ЄС - він для нас не потрібен зовсім", - Гордон (відео)
Журналіст запевняє, що Європейський Союз приречений на розпад. Він також прогнозує, що цьому завадить США.
Load next