Спецслужби РФ все частіше вербують латвійських громадян через Telegram

Спецслужби РФ все частіше вербують латвійських громадян через Telegram

Російські спецслужби все частіше вербують латвійських громадян з метою шкідливої діяльності в Латвії через месенджер Telegram.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на латвійську Службу державної безпеки (VDD).

При цьому спроби вербування відбуваються по-різному. Іноді це робиться адресно, коли звертаються до конкретної особи із пропозицією. Іншим разом людей шукають через публікації нібито пропозицій про роботу, без опису конкретики, у Telegram-групах різної тематики. VDD наводиться кілька прикладів.

Так латвійська поліція розпочала розслідування нападу на Музей окупації Латвії, скоєного наприкінці лютого. Тоді в Музей було кинуто пляшку з горючою сумішшю. За кілька днів за результатами розслідування було затримано трьох осіб, підозрюваних у скоєнні злочину. 4 квітня з цієї кримінальної справи було виділено окрему справу проти передбачуваних організаторів злочину, до розслідування якого підключилася VDD.

В ніч проти 17 квітня VDD затримала можливих організаторів злочину у в'язниці у Даугавпілсі, де вони відбували покарання за інші злочини. Підозрювані затримані за сприяння російським силам, чия діяльність спрямована проти Латвії. Як свідчить інформація, що є в розпорядженні VDD, напад на Музей окупації Латвії було організовано з використанням месенджера Telegram.

Також на початку року, 8 лютого, неподалік білоруського кордону, в пункті патрулювання Патернієки VDD затримала особу з подвійним громадянством Естонії та Росії. Чоловік за дорученням російських спецслужб осквернив фарбою у селищі Джуксті Тукумського краю Латвії пам'ятний камінь «Захисникам Курземської фортеці - воїнам латиського легіону». Затримана особа була в Латвії одним із членів групи, яка за дорученням російських спецслужб чинила хуліганські акти проти місць пам'яті та інших об'єктів у всіх трьох країнах Балтії.

Внаслідок тісної співпраці VDD з іншими спецслужбами країн Балтії, членів цієї групи було затримано в Естонії. Діяльність групи також координувалась з використанням месенджера Telegram.

У квітні минулого року VDD у співпраці з Військовою розвідкою затримала двох осіб, які займалися збором розвідінформації про військові об'єкти на території Латвії. Крім того, один із затриманих розміщував у центрі одного з латвійських міст гасла, які могли створити враження про нібито підтримку в латвійському суспільстві агресивних дій країни-агресора. Суд засудив одного із затриманих до позбавлення волі на три роки, другого - на два роки та вісім місяців. Дії зазначених осіб також координувалися за допомогою месенджера Telegram.

Нагадаємо,

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Вільнюс вимагає від рф надати сухопутний коридор до Смоленська Вільнюс вимагає від рф надати сухопутний коридор до Смоленська
Литва відреагувала на претензії російської влади щодо блокади Калінінграда.
Load next