Ошукали громадян Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі правоохоронці ліквідували шахрайський call-центр

Ошукали громадян Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі правоохоронці ліквідували шахрайський call-центр

Організував оборудку сорокарічний українець з Дніпра. Відомо, що він залучив двох громадян України та шістьох оголошених в міжнародний розшук за шахрайство у складі злочинної організації громадян Чехії.

Про це повідомляє Кіберполіція.

Зловмисники користувалися віртуальною телефонією з підміною номеру і дзвонили мешканцям Чехії, представляючись співробітниками державного контролюючого банківського органу. В ході розмови вони схиляли потерпілих надати віддалений доступ до свого телефону чи комп’ютеру або ж дізнавалися реквізити банківської карти і переказували кошти на підконтрольні рахунки. В декількох випадках шахраї переконали своїх жертв зняти готівку і передати підставному кур‘єру, який нібито мав доставити їх у безпечне місце.

Таким чином їм вдалося ошукати щонайменше шістнадцятьох мешканців Чехії на понад 5,5 мільйонів гривень. Отримані від протиправної діяльності кошти конвертували у криптовалюту або обготівковували для покупки елітних авто та нерухомості, які реєстрували на друзів та родичів.

Поліцейські встановили місцезнаходження й особи злочинців. Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. У ході обшуку вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони з доказами скоєних злочинів, а також елітні авто фігурантів та більше ста тисяч доларів у різній валюті, ‒ заявили у відомстві.

Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Іноземні злочинці затримані на підставі доручення прокурора, до суду скеровані клопотання для скерування до суду з метою їх подальшої екстрадиції в Чехію.

Оперативно припинити злочинну діяльність міжнародної злочинної організації правоохоронцям допомогла JIT—угода про створення спільної слідчої групи, що була укладена між українськими та чеськими правоохоронцями і реалізована під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, Від’єднали станцію від енергосистеми України: СБУ повідомила про підозру російським гауляйтерам Запорізької АЕС

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У Чорному морі стартували військові навчання "Sea Breeze 2021" (фото) У Чорному морі стартували військові навчання "Sea Breeze 2021" (фото)
Багатонаціональні військові навчання триватимуть з 28 червня до 10 липня і будуть наймасштабнішими за останні 20 років.
В Одеський порт зайшли два кораблі НАТО: проводитимуть спільні навчання з Україною (відео) В Одеський порт зайшли два кораблі НАТО: проводитимуть спільні навчання з Україною (відео)
Два бойові кораблі НАТО вже у одеському порті. Відомо, що перед заходженням у місто вони провели спільні маневри з американським есмінцем.
У жалобних заходах в Одесі взяло участь понад 3 тисячі осіб У жалобних заходах в Одесі взяло участь понад 3 тисячі осіб
Близько трьох тисяч людей взяли участь у заходах, які були присвячені сьомій річниці трагічних подій, що трапились 2 травня 2014 року. Тоді загинуло 48 осіб, а також понад 200 людей були поранені.
Load next