Спецслужби РФ все частіше вербують латвійських громадян через Telegram

Спецслужби РФ все частіше вербують латвійських громадян через Telegram

Російські спецслужби все частіше вербують латвійських громадян з метою шкідливої діяльності в Латвії через месенджер Telegram.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на латвійську Службу державної безпеки (VDD).

При цьому спроби вербування відбуваються по-різному. Іноді це робиться адресно, коли звертаються до конкретної особи із пропозицією. Іншим разом людей шукають через публікації нібито пропозицій про роботу, без опису конкретики, у Telegram-групах різної тематики. VDD наводиться кілька прикладів.

Так латвійська поліція розпочала розслідування нападу на Музей окупації Латвії, скоєного наприкінці лютого. Тоді в Музей було кинуто пляшку з горючою сумішшю. За кілька днів за результатами розслідування було затримано трьох осіб, підозрюваних у скоєнні злочину. 4 квітня з цієї кримінальної справи було виділено окрему справу проти передбачуваних організаторів злочину, до розслідування якого підключилася VDD.

В ніч проти 17 квітня VDD затримала можливих організаторів злочину у в'язниці у Даугавпілсі, де вони відбували покарання за інші злочини. Підозрювані затримані за сприяння російським силам, чия діяльність спрямована проти Латвії. Як свідчить інформація, що є в розпорядженні VDD, напад на Музей окупації Латвії було організовано з використанням месенджера Telegram.

Також на початку року, 8 лютого, неподалік білоруського кордону, в пункті патрулювання Патернієки VDD затримала особу з подвійним громадянством Естонії та Росії. Чоловік за дорученням російських спецслужб осквернив фарбою у селищі Джуксті Тукумського краю Латвії пам'ятний камінь «Захисникам Курземської фортеці - воїнам латиського легіону». Затримана особа була в Латвії одним із членів групи, яка за дорученням російських спецслужб чинила хуліганські акти проти місць пам'яті та інших об'єктів у всіх трьох країнах Балтії.

Внаслідок тісної співпраці VDD з іншими спецслужбами країн Балтії, членів цієї групи було затримано в Естонії. Діяльність групи також координувалась з використанням месенджера Telegram.

У квітні минулого року VDD у співпраці з Військовою розвідкою затримала двох осіб, які займалися збором розвідінформації про військові об'єкти на території Латвії. Крім того, один із затриманих розміщував у центрі одного з латвійських міст гасла, які могли створити враження про нібито підтримку в латвійському суспільстві агресивних дій країни-агресора. Суд засудив одного із затриманих до позбавлення волі на три роки, другого - на два роки та вісім місяців. Дії зазначених осіб також координувалися за допомогою месенджера Telegram.

Нагадаємо,

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Литва відправила військових інструкторів в Україну для навчань зі Stinger Литва відправила військових інструкторів в Україну для навчань зі Stinger
Група солдатів проведе навчання своїх колег в Україні у найближчі кілька тижнів.
Load next