Президент Литви підтримав ідею повернення в Україну чоловіків

Президент Литви підтримав ідею повернення в Україну чоловіків

Президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте вважають, що Литва має допомогти Україні повернути своїх чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном, проте це потребує консультацій на рівні Європейського союзу.

Про це повідомляє литовський мовник LRT.

Україна повинна мати свої мобілізаційні плани. Україна повинна мати засоби та інструменти, щоб запросити своїх молодих чоловіків служити своїй батьківщині. Ми маємо співпрацювати з Україною в усіх сенсах, - сказав Науседа під час дебатів на литовському радіо.

Зі свого боку, прем'єр-міністр вважає, що Литва могла б зробити кроки для допомоги Україні, додавши, однак, що деякі заходи необхідно обговорити на рівні ЄС.

Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов'язок або звільнена від нього, коли ми розглядаємо питання про продовження посвідки на тимчасове проживання. Але нам потрібно працювати не лише з українською владою, але й ширше, оскільки зараз ЄС має так званий тимчасовий захист для українців, - зазначила Шимоніте.

Своєю чергою, за даними Департаменту міграції, наразі немає правових підстав, які б зобов'язували Литву допомагати Україні в процесі мобілізації.

Це політичне питання. Той факт, що Україна чи інша країна оголосила мобілізацію, не має на нас жодного впливу, згідно з нашим законодавством. Будь-яка реакція, якщо вона буде, буде політичним рішенням Литви, - заявтла голова Департаменту міграції Евеліна Гудзінскайте.

За її словами, для виконання цих рішень в Литві "необхідно буде прийняти деякі національні законодавчі ініціативи. Проте далі виникне «величезне питання про те, як це буде сумісно з законодавством ЄС".

Нагадаємо, Лубінець прокоментував "тимчасовий відступ" України від Конвенції з прав людини

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Литва планує забезпечити Україну летальною зброєю та військовими інструкторами Литва планує забезпечити Україну летальною зброєю та військовими інструкторами
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас повідомив про плани країни щодо надання Україні військової підтримки.
Агресивні кроки РФ можуть прискорити процес членства України в НАТО, — спікерка Сейму Литви Агресивні кроки РФ можуть прискорити процес членства України в НАТО, — спікерка Сейму Литви
Про це заявила спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен в інтерв'ю "ТСН".
"Явно має намір атакувати": Росія збирає десантників на масштабні навчання в окупованому Криму "Явно має намір атакувати": Росія збирає десантників на масштабні навчання в окупованому Криму
У російському міноборони уточнили, що учасники навчань виконають вогневі завдання і вразять мішені на різних дальностях.
Load next