В Україну екстрадували організатора "схем для ухилянтів", який переховувався в ЄС

В Україну екстрадували організатора "схем для ухилянтів", який переховувався в ЄС

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила ухилянтів за межі нашої держави.

Про це повідомляє СБУ.

Зловмисник більше двох років переховувався від правосуддя на території Євросоюзу. Завдяки співпраці СБУ із європейськими партнерами фігуранта розшукали, затримали і повернули в Україну для притягнення до відповідальності.

Як відомо, наприкінці січня 2023 року Служба безпеки затримала у різних регіонах України сімох його спільників. Фігурант віддалено керував їхніми діями, перебуваючи за кордоном. Зловмисники продавали чоловікам призовного віку підроблені документи для втечі за межі нашої держави.

Насамперед мова йде про фіктивні меддовідки щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Крім того за гроші фігуранти пропонували своїм клієнтам виїхати до тимчасово окупованої частини Запоріжжя під виглядом відвідування родичів.

Для цього ухилянтів забезпечували фальшивими документи про начебто наявність близьких родичів за лінією фронту. Вартість таких послуг зловмисники оцінювали від 2,5 до 8 тис. дол. Сума залежала від терміновості виїзду.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили екстрадованому лідеру злочинної організації про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ⁠ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України);
  • чч. 1, 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Щодо фігуранта та його спільників – триває досудове розслідування. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону ‒ Стефанішина

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією СБУ проводить масштабні антитерористичні навчання поблизу кордону із Росією
Від сьогодні, 14 квітня, Служба безпеки України розпочинає масштабні антитерористичні навчання на Харківщині, поблизу українсько-російського кордону.
Через російську агресію, СБУ перевала усі свої підрозділи в режим підвищеної готовності Через російську агресію, СБУ перевала усі свої підрозділи в режим підвищеної готовності
Співробітників Служби безпеки України перевели у режим підвищеної готовності в усіх областях України. Таке рішення зумовлене агресією Російської Федерації на Сході країни.
На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото) На Луганщині бойовики обстріляли співробітників СБУ (фото)
Бойовики обстріляли оперативно-слідчу групу СБУ на Луганщині, вони використовували заборонені міномети. Усі члени оперативно-слідчої групи СБУ залишилися в живих.
Load next