Польща закликала Німеччину змінити рішення щодо надання Україні ракет Taurus

Польща закликала Німеччину змінити рішення щодо надання Україні ракет Taurus

Після того, як Сполучені Штати погодили постачання Україні ATACMS, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський висловив сподівання, що це може змінити думку канцлера щодо надання таких необхідних Силам оборони далекобійних ракет Taurus.

Шольц нещодавно дав зрозуміти: він дотримується свого “ні”. Поки що у питанні погодження німецьких Taurus в Україну канцлер Олаф Шольц залишається непохитним, пише tagesschau.

Однак міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський сподівається, що Шольц змінить свою думку після постачання американських ракет.

Сподіваюся, що події минулих днів підбадьорять канцлера, — зазначив Сікорський.

Польський міністр назвав постачання в Україну американських ракет ATACMS “реакцією на російську ескалацію”, на яку також мала відреагувати Німеччина.

Нещодавно США оголосили, що спорядять Україні ракети великої дальності ATACMS. Рішення Сполучених Штатів посилює тиск на Німеччину стосовно постачання українській армії крилатих ракет Taurus.

Дальність Taurus становить понад 500 кілометрів, що потенційно дозволить крилатій ракеті потрапити на територію Росії з України та знищити там склади зброї, а також командні центри ворога. Зауважується, що саме це одна з причин негативної позиції Шольца.

Іншою причиною, яку він називає, є ймовірність втягнення ФРН у війну з РФ після постачання далекобійних ракет Україні.

Зауважимо, 14 березня німецькі законодавці відхилили новий заклик опозиції до уряду відправити в Україну ракети великої дальності Taurus.

Раніше Бербок схвально сприйняла пропозицію свого британського колеги Девіда Кемерона надати Україні нові крилаті ракети шляхом обміну.

Це був би варіант, – зазначила Бербок.

Канцлер Олаф Шольц уже вдавався до бартеру як непрямого варіанту військової допомоги на початку повномасштабної війни, коли ще не хотів відправляти в Україну танки Leopard 2.

Німеччина могла б передати Великій Британії крилаті ракети Taurus, а Лондон, своєю чергою, міг би постачити Україні нові ракети Storm Shadow. У виданні пояснили, що Storm Shadow і Taurus схожі за характеристиками, проте аж ніяк не ідентичні.

Бербок дала зрозуміти, що підтримуватиме постачання Taurus. Ще влітку міністерка дуже чітко сказала, що Україні потрібні різноманітні системи озброєння, зокрема й Taurus. Це також включало, наприклад, ракетні установки та самохідні гаубиці, які Німеччина вже спорядила ЗСУ.

9 березня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон запропонував Німеччині підтримку для можливого ​​постачання Україні крилатих ракет Taurus.

Стало відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовляється надсилати Україні крилаті ракети Taurus через побоювання, що вони будуть використані для атаки на Керченський міст. Проте він зазнає все більшого політичного тиску.

Нещодавно глава компанії Taurus Systems Йоахім Кнопф заявив, що компанія зможе оперативно відновити запаси далекобійних ракет у разі їх постачання в Україну.

Своєю чергою, глава українського МЗС Дмитро Кулеба не полишає сподівання, що зможе змінити думку федерального уряду Німеччини.

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен закликав Німеччину розглянути можливість надання Україні далекобійних ракет Taurus для підтримки у повномасштабній війні проти Росії.

А згодом уряд Великої Британії в приватному порядку закликав Німеччину передати Україні ракети далекого радіусу дії Taurus.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next