Трансплантація органів в Україні повністю оплачується державою - МОЗ

Трансплантація органів в Україні повністю оплачується державою - МОЗ

Трансплантацію в Україні повністю оплачує держава.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Мережею часто ширяться збори коштів для пацієнтів, яким потрібна трансплантація органів. Тож відповідаємо, скільки коштує трансплантація в Україні. Спойлер: НІСКІЛЬКИ! Надання медичної допомоги методом трансплантації в Україні повністю оплачує держава! - йдеться у повідомленні

Як нагадали в МОЗ, з 2024 року, після завершення пілотного проєкту, напрям «трансплантація» увійшов до Програми медичних гарантій. Медзаклади укладають відповідні договори з НСЗУ, а держава відшкодовує кошти за лікування кожного пацієнта.

Окрім безпосередньо трансплантації, держава оплачує ще послуги у дотрансплантаційному та посттрансплантаційному періодах. За даними МОЗ, у 2024 році НСЗУ підписала угоди з 39 закладами, які можуть надавати послуги з органної трансплантації та трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

У першому кварталі 2024 року вже виконано 131 органну трансплантацію та 109 пересадок гемопоетичних стовбурових клітин. За це держава заплатила медичним закладам понад 140 млн гривень. Загалом на трансплантацію у Програмі медгарантій-2024 закладено майже 1,3 млрд грн.

Імуносупресивні лікарські засоби, які необхідно пожиттєво приймати пацієнтам після органної трансплантації, включено до переліку лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. У Переліку – 21 торгове найменування імуносупресивних лікарських засобів, 15 із них – повністю безоплатні, шість – з частковою доплатою.

Нагадаємо, В Україні від гепатиту В вакцинований 61% дітей

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку Цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що цьогоріч в Україні планують провести 300 операцій із трансплантації кісткового мозку й додав, що з кожним роком ця цифра лише збільшуватиметься.
Load next