З 1 вересня в Україні розпочне працювати "транспортний безвіз" з Норвегією

З 1 вересня в Україні розпочне працювати "транспортний безвіз" з Норвегією

На сьогодні Україна має "транспортний безвіз" із декількома десятками країн світу. У зв'язку з підписанням нової угоди такий безвіз з 1 вересня буде встановлено і з Норвегією.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Відповідний документ був підписаний між представниками країн. Ця угода передбачає можливість вантажних перевезень без спеціальних дозволів. Сам документ, своєю чергою, був підписаний до 30 червня 2024 року, проте цілком можливо, що після вичерпання цього терміну угоду буде продовжено.

Також відомо, що до цього моменту українські вантажівки могли перетинати кордон із Норвегією лише у тому випадку, якщо водії мали відповідні дозволи, проте з 1 вересня вони не потрібні.

Продовжуємо створювати сприятливі умови для наших перевізників. Розширюємо список країн, з якими фактично діє "транспортний безвіз" ‒ наразі 35 держав. Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів, могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер же для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року, ‒ наголосив заступник міністра Сергій Деркач.

Щоб скористатись "безвізом", у перевізника має бути сертифікат, що підтверджує клас екологічності вантажівки, пояснюють у міністерстві.

Водночас для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Під час засідання українсько-норвезької Змішаної комісії домовились про дозволи на наступний рік. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 - з/до третіх країн.

У міністерстві нагаддали, що у червні 2023 року Україна домовилась про "транспортний безвіз" з Північною Македонією. Також вдалось погодити квоту дозволів на міжнародні вантажні перевезення на 2024 рік з Азербайджаном.

Як відомо, на цей час Україна має угоди щодо "транспортного безвізу" із 35 країнами, серед них: Польща, Молдова, Румунія, Німеччина, Чехія та інші. 

Нагадаємо, Світовий банк допоможе українцям відновити домівки, які пошкоджені від обстрілів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Сервісні центри призупиняють реєстрацію авто і видачу прав в Україні Сервісні центри призупиняють реєстрацію авто і видачу прав в Україні
Припинення реєстрації та видачі водійських прав пов'язують із затримками в поставках бланків.
Loading...
Load next