В Україні курс долара піднявся вище 27 гривень

В Україні курс долара піднявся вище 27 гривень
За даними Національного банку України станом на 3 липня грошова одиниця становить 27 гривень 18 копійок.Відставка глави НБУ Якова Смолія призвела до ланцюгової реакції на всіх сегментах ринку і різн

За даними Національного банку України станом на 3 липня грошова одиниця становить 27 гривень 18 копійок.

Відставка глави НБУ Якова Смолія призвела до ланцюгової реакції на всіх сегментах ринку і різних політичних заяв від депутатів Верховної Ради та Офісу Президента до представників МВФ і дипломатів провідних країн світу.

Начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу АТ "АБ "Радабанк" Сергій Гнезділов зазначив: "Сьогодні із самого ранку, щойно відкрився міжбанківський ринок, курс долара почав зростати. Долар стартував із 27,05 грн і дійшов до 27,2. Очевидно, Нацбанк продав сьогодні приблизно $100 млн. Ми цього не бачимо, але припускаємо, що це був саме Нацбанк. Він продав по 27,15 грн. Але, мабуть, цього ринку не вистачило й долар підріс до 27,2 грн і вже більш ніж годину тримається на цій позначці. Коливання практично завершилися. Курс почав зростати ще вчора ввечері, але це було незначне зростання – 5–10 копійок. Очевидно, хтось уже мав дані про майбутню відставку. Повідомлення про відставку Смолія так впливає на ситуацію на міжбанківському ринку, тому що інвестори хочуть стабільності і спокою. Смолій кілька років обіймав свій пост. Його поведінка і поведінка Нацбанку загалом була прогнозованою. Усі останні місяці облікову ставку постійно опускали і, найімовірніше, її залишать у вересні на рівні 6% – це теж прогнозовано. Тобто економіка ставала більш передбачуваною, ніж, скажімо, п'ять років тому. Тому відставку голови Нацбанку сприйняли так емоційно".

Варто зазначити, що 2 липня курс становив 26 гривень 77 копійок за 1 долар.

"Тепер інші актуальні питання: кого призначать, як проголосує Верховна Рада, проголосує з першої спроби чи ні, чи буде ця нова людина досить відомою й авторитетною. Коли всі зрозуміють, що Нацбанк стабільна структура, і для економіки немає загроз, курс припинить коливання. Ми очікували й раніше, що курс підніметься вище за 27 грн, але що буде фактором – не знали. МВФ на період, коли змінюється керівництво фінансових структур країни, зазвичай зупиняє співпрацю. Думаю, до призначення нового голови Нацбанку жодних активних дій не буде. Цей фактор також впливає на поведінку інвесторів, тому що це ризик. Інвестори бояться таких ризиків. Але щойно картина стане зрозумілою, і співпрацю з МВФ відновлять, і інвестори заспокояться, і ринок стабілізується", - додає Гнезділов.

До слова, 1 липня Смолій подав президенту України Володимирові Зеленському заяву про звільнення з посади. Голова НБУ пояснив, що хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

Посли "Великої сімки" заявили, що відставка Смолія ставить під сумнів стійкість підтримки реформ у державі.

Нагадаємо, що українця засудили у Латвії за хабарництво. Відповідне повідомлення розміщене на сайті Державної прикордонної служби Латвії.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.
Читайте також
Вже з 1 березня: в уряді назвали середній розмір підвищення пенсій Вже з 1 березня: в уряді назвали середній розмір підвищення пенсій
Кабінет міністрів України вирішив провести планову індексацію пенсій з 1 березня 2022 року з коефіцієнтом 1,14.
Loading...
Load next