Війна в Україні дорівнює світова продовольча криза (відео)

Війна в Україні дорівнює світова продовольча криза (відео)
Україна забезпечує продовольством понад 400 млн людей у всьому світі. Наш вихід з міжнародного ринку призведе до глобальної економічної кризи.

Україна входить в топ-5 чи топ-3 світових експортерів продовольства – це за різними позиціями. Ми забезпечуємо продовольством понад 400 мільйонів людей у всьому світі. Це не враховуючи населення України. І зараз багато аналітиків пишуть, як вони «глибоко занепокоєні продовольчою безпекою України», при цьому забуваючи про власну.

І ось, головне питання порядку денного багатьох країн: чим загрожує війна в Україні світовій економіці? Відповідь: глобальною кризою. Зараз пояснимо чому.

Україна і росія постачає 30% світового експорту пшениці, майже 30% експорту кукурудзи і 80% соняшникової олії. Економіка росії пішла спати. Тому рашка заблокувала експорт власного продовольства. А що ж Україна?

Для нас зараз основний пріоритет це український народ. І ми сьогодні ставимо це питання, - каже Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

І от що з цього має світ. Воєнні дії заблокували Україну в Чорному морі, не давши можливість українській портовій інфраструктурі вивозити збіжжя. А саме через порти йде понад 80% експорту продовольства.

Це неминуче призведе до глобальної продовольчої кризи і ціна на Чикаго в 500 доларів за тонну пшениці не вирішить цю проблему, - наголошує він.

Бо ж пропозицій на міжнародному ринку не буде. А заборона постачання добрив як з боку України, так і з боку агресора (бо в росії тепер бідося) додатково блокує питання відсутності продовольства у світі. Оскільки продуктивність іноземних виробників впаде на 30-50%.

Наступний наслідок. Країни, які обмежені в своїх коштах на закупівлю продовольства, такі як Ліван, Лівія, Ємен, Єгипет, мають запаси лише на 1, 3 чи максимум 6 місяців. Все. А це означає що …

Хвиля кризи продовольства призведе до нестабільності в багатьох регіонах світу. До зростання бідності, голоду, зміни політичних режимів. І це буде дуже сильно впливати в тому числі і на міграційні чинники, - розказує Лещенко.

Тому коли хтось у світі хоче сказати, що це наш особистий конфлікт, наша особиста історія, то варто зрозуміти - НІ.

Ми сьогодні перебуваємо на проблематиці як енергетичної кризи, так і продовольчої, що неминуче, в короткостроковій перспективі призведе до світової економічної кризи, - пояснює міністр аграрної політики та продовольства України.

Тим не менш, Україна готова до виконання всіх своїх контрактів і зобов’язань за умови припинення вогню.

А тепер давайте поговоримо, а що ж у нас. А у нас, як переконують у мінагрополітики, все під контролем. І це не просто слова. Це беззаперечний факт. 

Країна сьогодні має запаси пшениці на 2 роки, маємо запаси по олії на 5 років, ми маємо запаси по кукурудзі на 1,5 роки. І все, що необхідне, в нас є для забезпечення продовольчої безпеки держави, - додає він.

Ми посіяли рекордну кількість озимих культур. Врожай буде, погода цьому сприяє. Вже найближчими тижнями ми розпочнемо активну фазу сільськогосподарських робіт. І хоча на Херсонщині, Харківщині, Сумщині і Чернігівщині, де були величезні центри виробництва багатьох продуктів харчування, знищені всі ланцюги процесу, Україна все одно справиться. Це наш обов’язок. І аграрії вже перелаштовуються, а уряд стимулює внутрішню переробку, спрощує умови імпорту.  

Ми максимально спростили всі процедури пов’язані з оподаткуванням. Ви знаєте, що на період воєнного стану ми ввели податок з обороту 2% від обороту., спростили всю звітність. Крім того, в найближчі дні по митниці будуть прийняті революційні рішення з точки зору імпорту продуктів, в першу чергу, харчування, - зауважує міністр.

А якщо, до прикладу, на Львівщині певних товарів наразі немає в магазинах - це тимчасово. Ми повинні розуміти, що тут, на мирній території, від голоду ми точно не помремо. Тому багато запасів продуктів харчування, які в нас є, спрямовують в гарячі точки, де зараз, без перебільшень, немає нічого. Ну а ще через західні області щодня мігрує  понад 100 тисяч осіб. А це окреме навантаження на торговельні мережі.

Але головне зрозуміти - товари на полицях магазинів будуть поповнюватися. Наші виробники м’яса і молочки, наші аграрії забезпечать нас усім необхідним. Адже для них зараз триває своя, продовольча війна, яку вони обов’язково виграють.

Бо для українців, які пережили голодомор, хліб є святим. І посівна - це не просто агротехнологічний прийом. Посівна - це символ життя і виживання українського народу. Ви не уявляєте, що таке ментально для українця, який пережив дві світові війни, голодомори, поневіряння і знищення, що для нього сьогодні означає посівна. Це те саме сьогодні, як захищати батьківщину і йти до лав збройних сил.

Гідність українців полягає в тому, що більшість голодуючих не беруть допомогу продовольчу від окупантів. Ви про ці факти всі знаєте. І в цьому суть і воля українського народу, - пояснює Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Посівна у воєнний час: аграріям спростили доступ до пального і пестицидів Посівна у воєнний час: аграріям спростили доступ до пального і пестицидів
Посівна в Україні через холодну погоду зсувається на кінець березня, а в деяких областях — навіть на першу декаду квітня. Це дасть змогу аграріям краще підготуватися до виходу в поле, повідомив Лещенко.
У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.
Loading...
Load next