Україна підписала договір щодо розблокування портів

Україна підписала договір щодо розблокування портів

Під час сьогоднішньої зустрічі в Стамбулі, представники України, Росії, ООН й Туреччини домовились про розблокування експорту через Чорне море. Перші поставки можуть початися вже у суботу.

Про це пише The Guardian.

Представники ООН заявили про те, що сподіваються, що перші поставки українського зерна можуть розпочатися вже в суботу.

Також очікується, що експорт з трьох українських портів досягне довоєнного рівня, тобто, 5 тонн зерна на місяць.

Угода була укладена завдяки наполегливим зусиллям пана Ердогана. Це — історична угода. Ми довіряємо уряду Туреччини, — заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

За його словами, світ потребував цієї угоди для розв’язання глобальної світової продовольчої кризи, і Туреччина тут відіграла вирішальне значення.

Такий же договір з Туреччиною та ООН підпише росія. Між Україною та росією ніяких угод не буде, про що раніше повідомив радник керівника ОП Михайло Подоляк.

Він зазначив, що російські кораблі не супроводжуватимуть судна, якими відбудеться перевезення зерна з портів України, а в українських портах не будуть присутні представники країни-агресора.

У разі провокацій — негайна військова відповідь, а всі інспекції транспортних судів будуть проводитись загальними групами у водах Туреччини у разі такої необхідності, — написав Михайло Подоляк.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що росіяни хотіли вивезти викрадене зерно до Лівану.

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Loading...
Load next