"Зерновий коридор" захистили буферною зоною, — Reuters

"Зерновий коридор" захистили буферною зоною, — Reuters

Судна, які експортують українське зерно через Чорне море, будуть захищені 10-мильною буферною зоною відповідно до довгоочікуваних процедур, узгоджених Росією, Україною, Туреччиною та ООН у понеділок.

Про це повідомляє Reuters, передає ПравдаТУТ News.

Таким чином, Україна, Туреччина, Росія та Організація Об’єднаних Націй працюють над виробленням письмових процедур у надії, що це забезпечить судноплавним і страховим компаніям достатньо гарантій для відновлення вантажів зерна та добрив з українських портів Одеси, Чорноморська та Южного.

Жодне військове судно, літальний апарат або БПЛА не будуть наближатися до торгового судна, яке проходить транзитом морським гуманітарним коридором, за винятком територіальних морів України, ближче ніж на 10 морських миль, — йдеться в документі «Процедури для торговельних суден». 

Протягом останніх двох тижнів ініціатива працює в тестовому режимі. Десять кораблів, які не могли виїхати за межі Україні з початку війни, вже відпливли з кукурудзою, соєвими бобами та соняшниковою олією та шротом. Два порожніх судна вирушили в Україну за вантажами.

Ми дуже сподіваємося, що це збільшить трафік у рамках цієї ініціативи, — сказав речник Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша Стефан Дюжаррік після узгодження процедур.

Найбільше судно, Ocean Lion, має вийти з порту Чорноморська у вівторок, щоб доставити 64 720 метричних тонн кукурудзи до Південної Кореї.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Loading...
Load next