Глава МАГАТЕ назвав безпрецедентним відключення всіх АЕС України та закликав не повторити цього

Глава МАГАТЕ назвав безпрецедентним відключення всіх АЕС України та закликав не повторити цього

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі назвав безпрецедентною та глибоко тривожною ситуацію в українській енергосистемі 23 листопада, коли в результаті російських обстрілів було відключено всі чотири атомні станції, які перейшли на аварійне живлення дизель-генераторами. Повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ця безпрецедентна ситуація була б неймовірною ще місяць тому. Це глибоко турбує, - заявив він у відеозверненні, розміщеному на сайті агентства.

Гроссі зазначив, що ще на початку війни позначив сім невід'ємних стовпів безпеки та захисту, зокрема необхідність підтримувати фізичну недоторканність та наявність надійного зовнішнього джерела живлення.

Я закликаю сьогодні, щоб ці стовпи були дотримані, щоб усі атомні електростанції України не постраждали в такий спосіб, – наголосив гендиректор.

За його словами, у той час як світ був зосереджений на небезпечній ситуації на Запорізькій АЕС, найбільшій в Європі атомній електростанції, не можна забувати про інші ядерні об'єкти країни.

Він нагадав, що нещодавно Україна звернулася до МАГАТЕ з проханням надати свої місії та підтримку, крім Запорізької АЕС, також на інші працюючі станції та Чорнобильську АЕС.

Ця допомога почалася. Ми повинні зробити все, щоб запобігти ядерній аварії на будь-якому з цих ядерних об'єктів, яка лише посилить ті жахливі страждання, які ми вже спостерігаємо в Україні. Час діяти зараз, – заявив Гроссі.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next