Фінляндія надасть Україні 29 млн євро на гуманітарну допомогу та розвиток

Фінляндія надасть Україні 29 млн євро на гуманітарну допомогу та розвиток

Фінляндія надасть Україні 15 мільйонів євро гуманітарної допомоги та 14 мільйонів підтримки співпраці в галузі розвитку. Допомога спрямована на освіту, а також на найближчі та довгострокові потреби України у сфері навколишнього середовища та радіаційної безпеки. Пишуть на сайті МЗС Фінляндії.

Ми не повинні оніміти перед війною. У розпал кризи люди повинні отримати їжу, притулок і ліки, а діти повинні ходити до школи. Водночас ми маємо підтримати Україну, щоб вона також могла оговтатися після війни, – заявив міністр розвитку співробітництва та зовнішньої торгівлі країни Вілле Скіннарі.

Зазначається, що п’ять мільйонів євро гуманітарної допомоги надійдуть до Офісу ООН з координації гуманітарної допомоги (OCHA) в Україні, яке безпосередньо підтримує продовольчу безпеку, медичні послуги та екстрене розміщення, а також надає допомогу місцевим організаціям. Ще 5,4 мільйона спрямують до Всесвітньої продовольчої програми та Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). Повідомляється, що частину коштів надали фінські неурядові організації, які доставляють гуманітарну допомогу також в Молдову, де багато українських біженців.

Окрім цього, Фінляндія підтримує критичні потреби сектору освіти через, серед іншого, фонд PEACE, яким керує Світовий банк. Наприклад, з фонду виплачується зарплата вчителям, щоб діти могли відвідувати школу навіть під час війни. Також Україна звернулася за підтримкою для оцінки екологічних збитків війни, зміцнення спроможності влади та розробки законодавства. Міністерство навколишнього середовища Фінляндії готує співпрацю для негайної та довгострокової підтримки екологічного сектору країни.

Повідомляється, що Центр радіаційної безпеки Фінляндії готує співпрацю у сфері радіаційної та ядерної безпеки, мета якої - посилення компетенції органів радіаційної та ядерної безпеки України.

Виділені 29 мільйонів є частиною додаткового фінансування обсягом 70 мільйонів євро, наданого урядом у 2022 році на підтримку України. Окрім загальної цільової суми, на 2023 рік виділено 37 мільйонів євро на підтримку України через співпрацю з метою розвитку. Таким чином, Україна є найбільшим партнером Фінляндії у сфері розвитку, - підсумували в МЗС Фінляндії.

Нагадаємо, що 

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Loading...
Load next