Український експорт зерна впав на третину через вихід рф із Чорноморської зернової ініціативи

Український експорт зерна впав на третину через вихід рф із Чорноморської зернової ініціативи

Зменшення кількості імпорту продовольства може спричинити регрес для економіки України та становить небезпеку для глобальної продовольчої безпеки.

Про це повідомляє Bloomberg. 

Це відбувається навіть попри те, що ЄС від початку повномасштабного вторгнення рф, виділив 1 мільярд євро на розбудову альтернативних шляхів сполучення. За оцінками аналітичної компанії УкрАгроКонсалт, з моменту виходу рф із зернової угоди, до 15 серпня Україна експортувала лише 3,2 мільйона тонн зернових, рослинних олій та шротів, порівняно з 4,4 та 4,8 мільйона тонн у травні та червні. 

Наразі США разом із європейськими партнерами працюють над тим, щоб змінити постачання морем на річкове, зокрема, річкою Дунай. Проте, за словами представника Українського клубу аграрного бізнесу, існують проблеми з логістикою: "через затори на дорогах деякі вантажі потребують в чотири рази більше часу, щоб дістатися Дунаю, ніж місяць тому. Це призводить до збільшення транспортних витра". 

Під час транспортування залізницею, час очікування на прикордонних переходах у напрямку європейських країн становить орієнтовна 5-6 днів. Натомість експорт російського зерна почав зростати: за прогнозами, в сезоні 2023-2024 років він становитиме майже чверть світової торгівлі пшеницею.

Нагадаємо, Україна зосереджена на отриманні чотирьох типів літаків - Никифоров

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next