Українським фермерам не вистачає насіння для вирощування конопель

Українським фермерам не вистачає насіння для вирощування конопель

Ріст ринку промислових конопель в Україні у 2024-2025 роках міг би перевищити прогноз Мінагро, але цьому заважає повномасштабна війна і нестача насіння.

Про це повідомляє Delo.ua.

Вирощуванням конопель цікавляться як великі виробники, так і дрібні аграрії. Це помітно по росту кількості учасників профільної асоціації. Основні обсяги насіння української селекції вирощує глухівський Інститут луб'яних культур НААН на прикордонних з рф територіях Сумщини.

Установа є найбільшим виробником посівного матеріалу конопель, і має детальну експертизу з вирощування цієї культури в українських ґрунтах. Через активізацію бойових дій в Курській області та інтенсивні російські обстріли українського прикордоння у 2024 році, військова адміністрація області заборонила збирати врожай насіннєвих конопель на землях інституту.

В таких умовах частина потенційних виробників залишилась без посівного матеріалу, на який розраховувала на початку поточного сезону. Дефіцит насіння спостерігається як в Україні, так і в Європі.

В країнах ЄС стабільно не вистачає насіннєвих конопель. Місцеві фермери охоче вирощують і перероблюють цю культуру, оскільки отримують щорічно по €200-600 з га дотацій. Дефіцит насіння в ЄС і в майбутньому обмежуватиме ріст коноплярства в Україні.

Нагадаємо, У ГУР розповіли як діє українське підпілля в окупації

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні цього року значно зменшився урожай пшениці В Україні цього року значно зменшився урожай пшениці
Минулого року в Україні значно зменшився урожай пшениці у порівнянні із минулими роками. Так кількість зібраної пшениці у 2020 році зменшилась на 12%.
У Мінсоцполітики повідомили про зростання прожиткового мінімуму
Водночас буде змінено сферу його застосування
В Україні проведуть перевірку усіх АЗС
Щорічно Україна втрачає мільярди через діяльність нелегальних АЗС. Тому в країні візьмуться за нелегальні заправки і перевірити кожну з них.
Loading...
Load next