Помер дисидент та літературознавець Іван Дзюба: йому було 90 років (відео)

Помер дисидент та літературознавець Іван Дзюба: йому було 90 років (відео)
Іван Михайлович Дзюба був видатним українським літературознавцем, літературним критиком, громадським, державним і політичним діячем, академіком НАН України, Героєм України (2001).

На 91-му році життя помер видатний літературознавець, дисидент, Герой України Іван Дзюба.

Про це, як пише Радіо Свобода, повідомив літературознавець, політичний і громадський діяч Микола Жулинський.

Сьогодні вранці уві сні на 91 році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття. Передусім Іван Дзюба – це інтелектуальний провідник і речник українського «шістдесятництва». І я сьогодні не можу не згадати слів Ліни Костенко, яка сказала, що Іван Дзюба – це людина, що завжди мала мужність говорити правду, – сказав Микола Жулинський.

Зокрема він згадав про те, як Дзюба свого часу був відсторонений від друку, від участі у літературному і громадському житті багато років, але все ж не покинув свою творчість.

За словами Жулинського, Іван Дзюба останніми роками мав проблеми зі здоров’ям, та все одно продовжував працювати і стежити за літературним процесом і суспільно-політичним життям.

Поки що немає інформації про те, коли і де відбудеться прощання з Іваном Дзюбою.

Коротка довідка: 

Іван Дзюба – знакова постать в українському громадсько-політичному і культурно-мистецькому житті другої половини ХХ — початку ХХІ століття.

Літературознавець народився 26 липня 1931 року. Був академіком НАН України, керував відділом загальних енциклопедичних досліджень Інституту енциклопедичних досліджень.

  • У 1970-х через проукраїнські погляди зазнав переслідувань і був виключений зі Спілки письменників України. А в 1973 його засудили до п’яти років ув’язнення та п’яти років заслання за "антирадянську" працю "Інтернаціоналізм чи русифікація" - праця про загрозливі проблеми національних відносин у соціалістичному суспільстві.
  • Із 1992 до 1994 очолював Міністерство культури України. Також впродовж кількох років очолював комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.
  • У 70-й день народження Івана Дзюби, 26 липня 2001 року, президент України Леонід Кучма надав йому звання Героя України та вручив орден за визначні трудові досягнення, заслуги перед Україною у розбудові її державності та відродженні національної духовності.

Віра Коновал - pravdatutnews.com

Читайте також
Одна людина загинула: на Дніпропетровщині автобус й автомобіль із пасажирами зіткнулися та спалахнули Одна людина загинула: на Дніпропетровщині автобус й автомобіль із пасажирами зіткнулися та спалахнули
Поліція з’ясовує всі обставини аварії, вирішується питання про відкриття кримінального провадження.
Російсько-українська війна: оперативна інформація від Генштабу (відео) Російсько-українська війна: оперативна інформація від Генштабу (відео)
Ворог посилив роботу з так званими "добровольцями".
"Руками, ногами та дерев'яною палицею": на Черкащині 16-річна дівчина забила до смерті вітчима своєї подруги (фото) "Руками, ногами та дерев'яною палицею": на Черкащині 16-річна дівчина забила до смерті вітчима своєї подруги (фото)
16-річній дівчині інкримінують умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого.
Loading...
Load next